• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Чим корисна і шкідлива ряжанка для організму людини

    Опубликовано: 2022-05-19 20:28:33

    Ряжанка є дуже корисною, але вживати її можна не усім і не завжди.

    Лікарі відзначають, що у цьому продукті багато кальцію і добре засвоюваних білків, але водночас він підходить не всім і не завжди. Ми з’ясували, чим корисна ряжанка, інформує Ukr.Media.

    Ряжанка — слов’янський продукт, у західних і східних гастрономічних традиціях такого немає. Взагалі, це пряжене і вже пастеризоване молоко, у яке додають молочно-кислі бактерії і залишають готуватися до потрібного стану. Саме через технологію виробництва і отримується така користь. На відміну, скажімо, від молока у ряжанці менше води, вона стає більш концентрованою і наповненою корисними речовинами. За рахунок цього ж процесу білки у ній краще засвоюються.

    Головне у складі

    З’ясуємо, які вітаміни і мікроелементи містяться у цьому напої. Звичайно, мова не йде про домашню ряжанку, у яку під час приготування додають сметану, відповідно, вона дещо змінює склад.

    У 100 г продукту містяться:

    вуглеводи — 4,2 г;
    жири — 4 г;
    білки — 2,8 г;
    вода — 87,4 г;
    холестерин — 11 мг;
    вітамін РР (B3) — 0,8 мг;
    вітамін А — 0,03 мг;
    вітамін В1 — 0,02 мг;
    вітамін В2 — 0,13 мг;
    вітамін С — 0,3 мг;
    вітамін D — 0,03 мг;
    Вітамін Е — 0,1 мг;
    калій — 146 мг;
    кальцій — 124 мг;
    фосфор — 92 мг;
    натрій — 50 мг;
    калорійність — 67 ккал.
    Що особливо варто виділити у складі

    Білок

    За рахунок первинної термічної обробки білок у напої легше засвоюється, він швидше всмоктується, ніж у разі вживання молока або кефіру.

    Кальцій і фосфор

    З ряжанки ми можемо отримати приблизно 25 % добової норми кальцію і 20 % фосфору. Це звичайне співвідношення даних мінералів для молочних продуктів, такий баланс дозволяє кальцію найкраще засвоюватися. Однак у ряжанці з магазину ці пропорції можуть бути порушені, що свідчить про додавання у продукт фосфатів.

    Вітаміни С і E

    Антиоксиданти, які підсилюють імунозахисну функцію організму, борються з окислювальними процесами і перешкоджають пошкодженню клітин.

    Вітамін РР

    Елемент з вітамінів групи В. Регулює окислювальні процеси. Стимулює вироблення шлункового соку, а також знижує холестерин у крові.

    Корисні бактерії

    Це пробіотики і пребіотики, які сприяють травленню, витісняють шкідливі бактерії, токсини і канцерогени з кишківника.

    Холестерин

    У складі міститься так званий корисний холестерин, який відіграє величезну роль у синтезі гормону надниркових залоз.

    Калорійність

    Вона трохи вища, ніж, скажімо, у молока і кефіру. Але все одно цей продукт належить до категорії низькокалорійних. Молочні жири у напої приносять більше користі, ніж шкоди. Вони допомагають швидше засвоюватися кальцію і вітаміну А, також є профілактичним засобом від деяких захворювань — наприклад, хвороби Альцгеймера. У низькокалорійній ряжанці у два рази менше корисних речовин. Тому радимо купувати напій з жирністю, не меншою за 4 %.

    6 головних корисних властивостей

    Чому ж лікарі радять нам, дівчатам, обов’язково додавати у раціон харчування ряжанку? Користь і шкода для організму жінки (що, звичайно ж, нас найбільше хвилює), втім, як і для чоловіка (іноді теж турбуємося) досить добре вивчені.

    Нормалізує травлення

    Мабуть, це головна функція. Відбувається це за рахунок декількох факторів. Усі кисломолочні продукти стимулюють вироблення шлунково-кишкового соку, який допомагає перетравлювати їжу і «проштовхувати» її далі у кишківник. Уже в цьому гіллястому органі за роботу беруться корисні бактерії (пробіотики і пребіотики). Вони нормалізують мікрофлору кишківника, що покращує загальну імунозахисну функцію усього організму. Ряжанку лікарі рекомендують випивати, щоб позбутися від тяжкості і бурчання у животі, закрепів, а також людям, що страждають через відсутність апетиту.

    Покращує роботу мозку

    Білок і протеїни у складі стимулюють мозкову діяльність людини. А гормон мелатонін, який виробляється за умови вживання кисломолочних продуктів, регулює наш сон, тобто допомагає нашому мозку відпочивати.

    Зміцнює кістки

    Тут все зрозуміло. За це відповідають кальцій і фосфор. Тож фахівці настійно радять включати напій у раціон харчування літнім людям (їх кістки втрачають свою твердість) і дітям (для кращого формування кісткової тканини).

    Покращує роботу серцево-судинної системи

    Калій, вітамін С і білок зміцнюють стінки судин, запобігають розвитку аритмії та ішемічної хвороби серця.

    Стимулює роботу сечостатевої системи

    У питанні «користь і шкода ряжанки для організму чоловіка» це дуже важливий елемент. Багато хвороб сечостатевих органів викликані порушенням мінерального балансу у організмі, а напій саме може відновити брак мікроелементів. Тому він є ефективним засобом профілактики сечокам’яної хвороби, простатиту і т. п.

    Допомагає у період менопаузи

    По-перше, напій допомагає контролювати вагу, по-друге, дає організму магній і фосфор (навіть більше, ніж молоко і кефір), по-третє, — завдяки вітамінам С і Е сприяє збереженню краси і здоров’я шкіри, волосся та нігтів.

    Протипоказання

    Вживання ряжанки не рекомендується у наступних випадках:

    За умови непереносимості молочного білка (не плутати з непереносимістю лактози).
    За умови підвищеної кислотності у шлунку. Тоді вживання може викликати печію.
    Людям, що страждають на діабет.
    У разі загострення гастритів, виразок та інших гострих порушень у шлунково-кишковому тракті.
    У напої є глікопротеїни (правда, у незначній кількості), які можуть пошкоджувати кровоносні судини, завдавати шкоди зору.

    Ряжанка корисна для кишківника, але тут є свої тонкощі. За наявності дисбактеріозу або нестачі флори, яка розщеплює білок у шлунково-кишковому тракті, вона викликає метеоризм, дискомфорт у животі, рідкий стілець.

    Також варто пам’ятати про продуктове поєднання. Вживати напій разом з іншими продуктами, багатими на білок, не варто. Він погано поєднується з сирими ягодами, фруктами і овочами. Така їжа викликає процес бродіння у кишківнику. Найкраще пити ряжанку окремо від іншої їжі.

    Як вибрати

    Правильний колір — світло-кремовий, чимось схожий на колір пряженого молока. Відтінок повинен бути рівномірним.
    Кисломолочний смак, солодкуватий, більш м’який у порівнянні з кефіром. Не має бути сильного запаху.
    Ознаки газоутворення говорять про те, що у продукті розвивається неправильна мікрофлора.
    Консистенція повинна бути однорідною — ніяких грудочок. За густотою — щось середнє між кефіром і нежирною сметаною.

    aspekty.net

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.