Чай може стати причиною розвитку онкологічних захворювань, попередила лікар-дієтолог-гастроентеролог, кандидат медичних наук Маргарита Арзуманян.
Надто висока температура напою пошкоджує стравохід і гортань. Хоча заведено вважати, зазначає медик, що чашечка гарячого чаю корисна людині що мерзне в холодну пору року, насправді краще пити його кілька остиглим.
«Найкраще, якщо чай співвідноситься з температурою тіла. Він може бути трохи гаряче — градусів 40, але окріп пити однозначно не треба. Я б рекомендувала почекати хвилин п’ять, щоб не було палючого відчуття», — сказала експерт.
Більш корисним зроблять напій різні добавки: чебрець, сушені яблучка, скоринки апельсина і кориця. А ось зігрівальний ефект будь-якого чаю, на думку доктора, має скоріше психологічний характер.
«Чай зігріває в моменті: рот відчуває температуру, нам здається, що ми зігрілися, в шлунку ми температуру не відчуваємо. Це скоріше психологічний ефект», — вважає гастроентеролог.
e-news.com.ua