Вітамін D необхідний для підтримання здоров’я кісток, зубів і м’язів. Наші тіла зазвичай виробляють вітамін D під час впливу сонячного світла на шкіру. Однак восени і взимку ультрафіолету недостатньо, тому важливо стежити за тим, чи отримує організм вітамін D вдосталь. Вчені нагадують, що його нестача асоціюється з розвитком рахіту у дітей, а також з розвитком дефектів кісток і такого їх хворобливого стану, як остеомаляція.
Жінкам (особливо у постменопаузі) і літнім людям вітамін D потрібно отримувати вдосталь, оскільки він необхідний для всмоктування кальцію — цей мінерал забезпечує належну щільність кісток.
Отримувати вітамін можна з деяких продуктів, — про це нагадала дієтолог Дженна Хоуп. Вона рекомендує включати у раціон восени чотири основних харчових джерела поживної речовини.
Жирна риба
Лосось, скумбрія, оселедець, сардини є гарними джерелами не лише вітаміну D, але також жирних кислот омега-3, які корисні для серця, і білка, що дає енергію.
Яйця
Високим рівнем «сонячного вітаміну» відрізняються яєчні жовтки.
Гриби
Це єдина форма вітаміну D рослинного походження, що зустрічається за природних умов. Гриби також виробляють вітамін D під дією сонячного світла.
Збагачені продукти
Слід перевіряти упаковку: деякі продукти збагачені додатковою дозою вітаміну D.
Водночас Дженна Хоуп підкреслює: отримати усю рекомендовану добову дозу вітаміну D з їжею важко, тому є сенс обговорити з лікарем можливе приймання добавок.
e-news.com.ua