Група вчених із Федерального інституту технологій у Цюріху з’ясувала, що вплив зеленого чаю на організм набагато складніший, ніж вважалося раніше. Результати досліджень було опубліковано у журналі Aging, повідомляє Sci News.
Як відомо, напій містить катехіни, що уповільнюють процеси старіння. Вважалося, що ці речовини — антиоксиданти, які запобігають окисному стресу в організмі, викликаному вільними радикалами кисню. Тим самим вони допомагають уникнути пошкодження клітин чи ДНК.
Проте досліди на нематодних хробаках C. elegans показали, що поліфеноли зеленого чаю не пригнічують окислювальний стрес, а сприяють йому, як передає Интернет-издание для девушек и женщин от 14 до 35 лет Pannochka.net
«Це швидше не антиоксиданти, а прооксиданти, які покращують здатність організму захищатися, подібно до вакцини», — пояснив Майкл Рістоу, професор і керівник дослідницької групи.
Автори роботи зазначили, що короткостроковий сплеск окисного стресу дозволяє організму пристосуватися до цього шкідливого процесу та посилити захисні можливості клітин.
Експерименти підтвердили, що катехіни продовжували життя та покращували фізичну форму піддослідних нематод.
Рістоу рекомендував пити саме зелений чай: у чорному через ферментацію корисні прооксиданти руйнуються.
Раніше повідомлялося, що сполуки у зеленому чаї здатні блокувати ферменти коронавірусу.
e-news.com.ua