Рис може викликати небезпечне захворювання, якщо його неправильно приготувати. Як зробити рис безпечним для здоров’я.
Рис корисний для здоров’я при помірному споживанні. Його швидко готувати і можна вживати з м’ясом, рибою і овочами. Однак якщо його обробляти неправильним чином, то у людини може розвинутися смертельно небезпечне захворювання, інформує Ukr.Media.
Британські вчені виявили, що неправильне приготування рису може серйозно нашкодити здоров’ю людини. У ґрунті, в якому вирощують рис, можуть міститися промислові токсини і пестициди, що перетворюють його в небезпечний продукт. У багатьох випадках його споживання може призвести до отруєння миш’яком. Існує кілька досліджень, які доводять, що рис є канцерогеном і сприяє утворенню ракових клітин.
Миш’як є хімічною речовиною, яка міститься в різних мінералах. Її використовують для виготовлення промислових інсектицидів і пестицидів, тому в деяких країнах ґрунтові води містять високий рівень миш’яку. Якщо людина буде піддаватися впливу цієї хімічної речовини протягом тривалого часу, іншими словами споживати їжу або воду, в якій присутній небезпечна речовина, то незабаром це може призвести до отруєння. Людина почне скаржитися на біль в животі, діарею, блювоту. У довгостроковій перспективі споживання неправильно приготованого рису загрожує розвитком онкології.
Щоб уникнути серйозних проблем зі здоров’ям в майбутньому, не потрібно відмовлятися від рису, особливо якщо це один з улюблених ваших гарнірів. Необхідно лише навчитися готувати рис до вживання. Кращий спосіб позбутися від миш’яку в рисі — це замочити його на ніч у воді, перед тим як ви будете готувати з ним страви. Якщо чітко дотримуватися цього правила, рівень вмісту миш’яку можна буде знизити на 80%.
Вчені провели експеримент, і спробували зменшити шкоду цієї хімічної речовини декількома способами. Спочатку вони взяли на одну склянку рису дві склянки води, і готували його шляхом пропарювання. Зменшення кількості миш’яку не було виявлено. Другий спосіб представляв приготування однієї склянки рису в п’яти склянках води. Коли рис був готовий, зайву воду зливали. У цьому разі рівень вмісту миш’яку знизився в 2 рази. І третій метод вимагав замочування рису у воді всю ніч, що дозволило скоротити присутність миш’яку на 80%. Якщо немає багато часу, рис можна замочити хоча б на 3-4 години. Цього буде достатньо, щоб концентрація хімікату була незначна, але знижена.