• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • «ЄЕП чи ЕС?» — соціальні опитування

    Опубликовано: 2006-04-20 16:30:00

    Інститутом досліджень регіонального розвитку України в період з 2 по 5 квітня 2006 року було проведено всеукраїнське соціологічне дослідження на тему: «Регіональні рівні підтримки можливого вступу України до ЄЕП і ЄС». Всього опитано 1150 осіб. Гранична теоретична помилка вибірки — 2,8%. Метод опитування — анкетування.

    Створення ЄЕП найактивніше підтримали в Південному регіоні (75,6%), найменше голосів тут було проти створення ЄЕП (5,9%). Наступним регіоном за кількістю відповідей «за» був Східний, де «проти» проголосувало 12,7% респондентів. Далі йдуть Київ (60,6% — «за» і 21,1% — «проти») і Центральний регіон (59,9% — «за» і 15,8% — «проти»). Потім — Північний, де «за створення» — 52,7%, а «проти» — 21,8%. Окремо стоїть Західний регіон, в якому кількість тих, хто «проти» створення ЄЕП (43,1%), перевищує число тих, хто «за» (37,4%).

    На питання про те, чи стане опитаним краще від вступу в ЄЕП, за варіантом відповіді «стане краще», регіони розташувалися таким чином у спадному порядку: Східний (47,5% зазначили, що стане кращим, 16,5% — «краще не стане»); Південний (47,5% — «стане кращим», 23,5% — не стане); Центральний (37,5% зазначили, що «стане кращим», 31,6% — «не стане»); Північний є першим з перерахованих регіонів, де кількість тих, хто вважають, що «краще не стане» (39,1%) переважає тих, хто вважає навпаки (35,5%); м. Київ продемонструвало таку ж тенденцію (28,2% — «стане кращим», 33,8% — «краще не стане»); до поліпшення ситуації найскептичніше ставляться респонденти Західного регіону (12,3% — «стане кращим», 59,8% — краще не стане).

    Найбільше схвалення можливий вступ до ЄС отримав серед опитаних Північного регіону. Тут 52,6% вступ схвалюють повністю, 23,4% — в цілому схвалюють, а 2,2% повністю не схвалюють (індекс 0,610). На другому місці — м. Київ, де 55,5% опитаних повністю схвалюють вступ в ЄС, 11,8% — схвалюють в цілому, і лише 4,6% — повністю не схвалюють (індекс 0,587). Третє місце посідає Західний регіон, 49,4% респондентів якого повністю схвалюють вступ до ЄС, 26,7% — в цілому схвалюють, а 5,1% — повністю не схвалюють (індекс 0,578). Останнє місце щодо вступу України до ЄС посів Південний регіон (індекс 0,259): 26,9% схвалює повністю, 22,8% — загалом, а 8,7% повністю не схвалюють.

    Відповіді респондентів на питання про те, чи вигідно Україні вступати до ЄС, ранжуються таким чином. На першому місці — Західний регіон — 77,8% його респондентів відповіли, що вступати вигідно. Далі йдуть Київ (74,6%) і Північний регіон (73,2%). На четвертому місці — Центральний регіон (63,6%), на п’ятому — Східний (58,7%), і, нарешті, на шостому — Південний (56,1%).

    Що суверенітет України вступом до ЄС обмежений не буде, найбільше впевнені респонденти Північного регіону (62,0%). Далі йдуть Київ і Західний регіон — по 55,9%. Потім з невеликими відмінностями в процентах йдуть Центральний (51,9%) і Східний регіони (50,7%).

    Ставлення до запровадження в Україні євро «швидше позитивне» переважно в Західному регіоні (індекс 0,137). У всіх інших регіонах, крім Південного, воно нейтральне, з невеликим відхиленням у бік позитивного. У Південному ж регіоні ставлення до євро «швидше негативне» (ранг 6, індекс –0,139).

    Коментар Івана Надєїна, генерального директора Інституту досліджень регіонального розвитку України: «Виходячи із значених результатів за регіонами, можна стверджувати, що найпозитивніше ставлення до вступу України до ЄС належить Північному, Західному регіонам і Києву. Всім іншим регіонам також властиве позитивне ставлення, але його міра виражена трохи менше. Загалом, у всіх регіонах ставлення до вступу до ЄС позитивне. Хоча, існує відмінність щодо респондентів, що живуть в одному регіоні, до різних явищ, пов’язаних зі вступом України до ЄС, в їх позитивній або негативній оцінці цих явищ. Так, опитані у всіх регіонах найпозитивніше ставляться до створення в рамках ЄС єдиної зони вільної торгівлі і зняття кордонів і митниць».

    За матеріалами Інституту досліджень регіонального розвитку України підготувала

    Ганна Тиха,

    кореспондент

    ELCOMART News

    (www.e-news.com.ua)

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.