• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Хто з CoviSheild та AstraZeneca: який у вас захист від важкого COVID-19 через місяці – дослідження

    Опубликовано: 2021-12-21 15:15:15

    Для людей, які кілька місяців тому пройшли повний курс вакцинації препаратом Oxford-AstraZeneca, "слід розглянути можливість" введення третьої (бустерної) дози, оскільки захист проти важкого COVID-19 у них за цей час значно знизився. Результати дослідження опубліковані в The Lancet.

    Автори перевірили випадки у Бразилії та Шотландії серед дорослих (≥18 років). Відслідковувалися ушпиталення та смерті від COVID-19, починаючи з другого-третього тижня після завершення курсу щеплення. У Шотландії точка початку моніторингу була 19 травня 2021 року, у Бразилії – з 18 січня, спостереження тривало до 25 жовтня.

    У Шотландії до когорти увійшли майже 2 млн дорослих, у Бразилії – близько 42,5 млн.

    У Шотландії ефективність вакцини знизилася з початкових 83,7% до 75,9% через 14-15 тижнів після другої дози, і до 63,7% через 18-19 тижнів. У Бразилії ці показники були такими: 86,4%, 59,7% та 42,2% відповідно.

    В Україні вже десятки тисяч людей, у тому числі з груп ризику та літніх, хто отримав другу дозу AstraZeneca більш ніж пів року тому; тобто їхній захист на цю мить, ймовірно, ще нижче.

    Восени через закінчення терміну придатності в Україні викинули (не пустивши на бустери та не віддавши країнам, що потребують вакцин) сотні тисяч доз AstraZeneca.

    З огляду на появу більш заразного омікрону, поширення якого відбувається вибуховими темпами, Південна Корея, Британія, Таїланд та Фінляндія (для груп ризику) скоротили інтервал після другої дози до бустера до трьох місяців, Бельгія – до чотирьох, Франція, Сінгапур, Тайвань, Італія та Австралія – до п'яти, США, ПАР, ФРН та інші – до пів року.

    У МОЗ зазначали раніше, що можуть дозволити бустер для всіх через дев'ять місяців після другої дози. Зараз він доступний лише нечисленній групі людей зі слабким імунітетом.

    Евгений Пилипенко

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.