• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Гренландські інуїти вимагають від Данії компенсацію за невдалий соціальний експеримент

    Опубликовано: 2021-11-24 14:00:55

    Шість корінних гренландців, яких 1951 року дітьми вивезли до Данії у рамках соціального експерименту, вимагають компенсації від данської держави. Про це повідомляє BBC.

    Шестеро інуїтів, яким зараз за 70, – останні живі члени групи з 22 дітей, які були вивезені з Гренландії до Данії, де з них мали зробити "маленьких данців". Коли пізніше вони повернулися до Гренландії, їх помістили до притулку, багато хто більше не бачив своїх родин.

    Зараз шестеро учасників визнаного невдалим експерименту вимагають по $37 800. Данська влада поки не коментує це питання.

    Минулого року прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен офіційно вибачилася від імені своєї країни за проведення експерименту.

    ДОВІДКА. Гренландія – автономна територія у складі королівства Данія. Вона залежить від Копенгагена у питаннях валюти, зовнішніх відносин та оборони. Також Гренландія одержує від Данії великі щорічні субсидії.

    Що сталося з дітьми?

    У 1951 році данська влада вирішила, що одним із способів модернізації Гренландії буде створення гренландців нового типу.

    Учителів і священиків попросили визначити дітей, яких можна перевиховати і дати "найкраще життя" на материковій частині Данії, а потім повернути як зразки для наслідування у відносинах між Гренландією та Данією.

    Багато сімей опиралися, але деякі поступилися, і в травні 1951 корабель MS Disko відплив із Нуука з 22 дітьми на борту.

    Хелен Тізен, якій зараз за 70, але на той момент було сім, сказала, що її мати, яка після смерті батька залишилася сама з трьома дітьми, сказала їй, що Данія "просто як рай, ти не маєш сумувати".

    Після прибуття діти були позбавлені контактів із родичами, їх помістили до прийомних родин.

    Вадим Ребрина

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.