• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • А.Кінах: старт опалювального сезону зірвано: уряду необхідно якнайшвидше представити антикризовий план дій

    Опубликовано: 2021-11-01 15:14:59

    Старт опалювального сезону фактично зірвано. Слідом за аномальним ростом цін на природний газ, Україна стикнулася із браком енергетичного вугілля. Наразі, відповідно заяв посадовців, країна укладатиме контракти із Казахстаном, ПАР та ін. щодо постачання даної сировини. Втім, тут є кілька питань. Перше – ціна такого вугілля коливається в межах $230-250  за тонну. А влітку 2021 року Казахстан пропонував ціну всього 70-72 долари. Через недалекоглядність урядовців з бюджету витрачатиметься втричі більше коштів. Друге - є нормативи накопичення енергетичного вугілля. На 1 листопада на складах має бути мінімум 2,8 млн. тон , а по  факту в 4-5 разів менше.

    На цьому наголосив президент УСПП Анатолій Кінах в ефірі одного з національних телеканалів.

    Згідно підрахунків Міненерго, тільки в листопаді Україні потрібно буде докупити 562 тис. тонн вугілля.

    «Жодних висновків щодо відповідальності чиновників за таку ситуацію не зроблено, лише цитати прем’єр-міністра. Ситуація загрозлива, бо немає ясності, як ми пройдемо цей опалювальний сезон, враховуючи аномальні ціни на природний газ», - відмітив лідер ділової спільноти.

    Він висловив здивування, що, маючи такі ризики, уряд, парламент та Офіс президента досі не представили чіткий антикризовий план проходження опалювального сезону 2021/2022.

    У тому числі, це стосується і питання балансу центрального і місцевого бюджетів з точки зору дотування різниці цін і тарифів для  населення. Підписаний Меморандум між  урядом і  органами місцевого самоврядування щодо утримання тарифів на опалення в осінньо-зимовий період 2021/2022 має скоріше декларативний характер. Зокрема, місцеві бюджети мають компенсувати різницю в цінах на газ, задля цього пропонується спрямувати 4% ПДФО. Але чи будуть навіть 4%, адже для цього потрібна працююча економіка. Пандемія, потім стрибок цін на енергоносії болюче вдарив по промисловості, бізнесу.

    УСПП провів конференцію з більш, ніж 400 ОТГ, мерами малих і середніх міст. Всі вони занепокоєні відсутністю можливостей утримувати тарифи на рівні, забезпечувати безперебійне опалення для комунальної інфраструктури.

    Так, міський голова м.Славута Василь Сидор підкреслив, що тільки в найближчий рік для перекриття різниці в цінах на газ для споживачів потрібно буде спрямувати 40 млн. гривень. Яких немає.

    УСПП спрямував відповідні пропозиції до уряду. Кабмін повинен відпрацювати чіткий механізм забезпечення вищеназваних дотацій або ж запропонувати місцевим бюджетам інші варіанти.

    Анатолій Кінах зупинився і на питанні імпорту електроенергії. Та ж Росія та Білорусь відмовилися постачати її Україні. Внаслідок цього вже 1 листопада ціна на електроенергію підскочила на 25,7% .

    «Не буду розгортати тему про те, що Україна, у разі грамотних дій уряду, могла б сама себе забезпечувати електроенергією – генерацію на атомних станціях можна підвищувати, також можна було заздалегідь запастися дешевшим вугіллям з того ж Казахстану. Втім, зараз треба думати тактично, і для уникнення техногенних викликів варто терміново вирішувати це питання», - підкреслив президент УСПП.

    Він пояснив: першим удар прийме на себе бізнес, адже тарифи для населення встановлює держава. Проте це не означає, що на платоспроможності українців дана ситуація не позначиться: фінансово виснажене підприємництво і промисловість цей ріст цін на електрику закладе в собівартість продукції. Таким чином, чимало товарів подорожчають, а конкурентоспроможність вітчизняного виробника натомість просяде.

    «Турбує, що як не було підготовки до опалювального сезону, так і немає антикризового плану дій по мінімізації вищеназваних ризиків.  Це створює загрозу, що такі ситуації в енергетичній сфері будуть повторюватись, проте мати значно гірші наслідки.  Адже проблеми просто накопичуються. Закликаю уряд разом з експертами, НАК «Нафтогаз», «Укргазвидобування», теплокомуненерго, місцевими органами самоврядування тощо розробити спільний план дій проходження опалювального сезону 2021/2022. До цієї роботи має долучитися і парламент разом з Офісом президента», - підсумував лідер ділової спільноти.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.