• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Кава корисна для мозку, якщо не припускатись чотирьох головних помилок

    Опубликовано: 2021-08-26 13:45:43

    Кава покращує концентрацію, пильність та настрій. Окрім того, вона має антиоксидантну та протизапальну дію.

    Згідно з оглядом Archives of Medical Science​, помірне споживання кави може знизити ризик нейродегенеративних станів, таких як хвороба Альцгеймера та Паркінсона.

    Всі ці переваги можна отримати лише за умови правильного споживання напою.

    У інтерв'ю для ресурсу LIVESTRONG.com докторка медичних наук та директорка Headache and Traumatic Brain Injury Center в University of California San Diego Ніна Ріггінс пояснила типові помилки під час споживання кави, які зведуть до мінімуму когнітивні здібності мозку.

    Зловживання кавою
    Кава проявляє захисні властивості для здоров'я мозку, коли ви її споживаєте в помірних кількостях.

    Дослідження 2021 року показало, що споживання понад шести чашок кави на день призводить до зменшення загального обсягу мозку та на 53% підвищує ризик деменції.

    За даними U.S. Food and Drug Administration, щоденна норма кофеїну для здорового дорослого – 400 мл. Це приблизно дві чашки еспресо.

    Порада: Споживайте каву в межах норми і не забувайте, що кофеїн також міститься в зеленому чаї, енергетичних та деяких газованих напоях.

    Пізнє споживання
    Ви можете підвищити рівень своєї енергії після обіду, випивши чашку запашної. Проте не дивуйтесь, якщо вам буде важко заснути вночі.

    Адже кофеїн – стимулюючий засіб, який залишається в крові на тривалий час.

    Період напіввиведення кофеїну – приблизно п’ять годин. Це означає, що для повного виведення з організму може знадобитися удвічі більше часу – 10 годин. Ось чому споживання кави після 14:00 може викликати проблеми зі сном.

    Неякісний сон негативно впливає на роботу мозку. За даними National Heart, Lung, and Blood Institute, зменшення часу сну призведе до проблем з навчанням, концентрацією та реагуванням.

    Згідно з експертами National Institutes of Health, з часом безсоння збільшить накопичення бета-амілоїду – білка в мозку, пов’язаного з порушенням пізнання та хворобою Альцгеймера.

    Порада: уникайте споживання кофеїну принаймні за шість годин перед сном.

    Додавання занадто багато цукру
    Солодка кава приємна для душі, але некорисна для мозку.

    Дослідження 2019 року показало, що надмірне споживання цукру у літніх людей пов'язане з поганою когнітивною функцією.

    Проте згідно з Harvard Medical School, у людей будь-якого віку хронічно високий рівень цукру в крові може призвести до захворювання дрібних судин, яке обмежує кровообіг у мозку, спричиняючи когнітивні труднощі.

    За даними American Heart Association, чоловіки мають споживати не більше 9 чайних ложок цукру на день, а жінки – не більше 6. Пам'ятайте, що в більшості магазинних продуктах містяться додані цукри. Тому враховуйте їх під час підрахунку щоденного споживання цукру.

    Порада: зробіть перший крок до зменшення цукру – покладіть на одну чайну ложку менше підсолоджувача у ранкову каву.

    Різке скорочення споживання
    Якщо ви намагаєтесь зменшити споживання кофеїну, то робіть це поступово.

    Згідно з Cleveland Clinic, швидке зниження кофеїну може спричинити труднощі з концентрацією та головний біль.

    Порада: щоб уникнути цих симптомів поступово скорочуйте споживання кофеїну. Спробуйте чергувати звичайну каву та безкофеїнову, а потім повільно перейдіть на споживання лише безкофеїнового напою.

    Альона Низовець

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.