• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Новий прогноз ЄБРР передбачає повернення економіки України до зростання у 2021

    Опубликовано: 2021-06-29 15:08:28

    Економіка України повернеться до зростання у 2021 р., зазначає Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) в опублікованому сьогодні новому Звіті про регіональні економічні перспективи.

    Очікується, що ВВП країни зростатиме на 3,5% щорічно у 2021 та 2022 роках. Основні ризики для реалізації цього прогнозу пов’язуються з повільним темпом реформ і вакцинації.

    Зниження іноземного попиту в поєднанні з впливом на внутрішній попит неодноразових нокдаунів обумовили падіння ВВП на 4% у 2020 р. Покращене макрофінансове управління виявилося дуже корисним у кризу та допомогло країні зберегти макроекономічну стабільність.

    Провідний регіональний економіст ЄБРР Дімітар Богов зазначив: «Хоча у першому кварталі 2021 р. в економіці відбулося падіння на 2,2% порівняно з минулим роком через продовження локдауну, є ознаки поступового повернення до зростання у другому кварталі завдяки підвищенню цін на товарно-сировинну продукцію».

    Обсяг промислового виробництва в січні-квітні збільшився на 1,5% порівняно з минулим роком, тоді як обсяги експорту та імпорту зросли у першому кварталі відповідно на 12% та 11%. Перекази коштів зросли в період з січня по квітень 2021 р. на 7% порівняно з минулим роком. Інфляція прискорилася у 2021 р. на тлі зростання світових цін на харчову продукцію та сягнула 9,5% у травні 2021 р., у зв’язку з чим Національний банк України двічі піднімав облікову ставку, останній раз до рівня 7,5% у квітні 2021 р.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.