• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Cаміт ЄС-США: лідери підтвердили свою підтримку України

    Опубликовано: 2021-06-17 08:58:44

    На саміті ЄС-США, що відбувся 15 червня 2021 року,  було покладено початок відновленому трансатлантичному партнерству та визначено спільний порядок денний співпраці між США та ЄС у пост-пандемічний період. Лідери  висловили свою прихильність регулярному діалогу з метою оцінки прогресу.

    Голова Європейської ради Шарль Мішель і Президентка Європейської Комісії Урсулою фон дер Ляєн представляли Європейський Союз. Сполучені Штати представляв Президент Джо Байден. Цей саміт став першим самітом ЄС-США з 2014-го року, а також першим візитом Президента США до інституцій ЄС з 2017-го року.

    Наприкінці саміту лідери ухвалили спільну заяву. Серед іншого, сторони обговорили агресивні дії Росії проти України, а також підтримали суверенітет, територіальну цілісність та незалежність України:

    “Ми одностайні у нашому принциповому підході до Росії і готові рішуче відповісти на її повторювану модель негативної поведінки і загрозливих дій, на які Росія повинна звернути увагу, аби запобігти подальшому погіршенню відносин, включно із списком так званих “недружніх держав”. З метою координації своїх політик і дій, ми плануємо започаткувати діалог високого рівня між ЄС та США щодо Росії. Ми засуджуємо тривалі дії Росії, спрямовані на підрив суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України і Грузії. Ми закликаємо Росію забезпечити безпечну, надійну та продуктивну роботу іноземних дипломатичних місій. Ми також закликаємо Росію припинити постійні репресії проти громадянського суспільства, опозиції та незалежних медіа, а також звільнити всіх політичних в’язнів. Водночас, ми зберігаємо відкритими канали комунікації та можливості для вибіркової співпраці у сферах спільного інтересу. Ми також висловлюємо свою прихильність співпраці у сфері боротьби з нагальною загрозою з боку кримінальних мереж вірусів-вимагачів, що становлять загрозу для наших громадян та компаній.

    Ми сповнені рішучості продовжувати підтримку суверенітету, незалежності та територіальної цілісності держав Східного партнерства ЄС та будемо підтримувати реформи в України, Грузії та Республіці Молдова.  Ми налаштовані працювати задля довгострокового миру, стійкості та стабільності на Південному Кавказі. Ми підтримуємо народ Білорусі та його вимоги щодо прав людини і демократії. Ми сповнені рішучості притягнути режим Лукашенка до відповідальності за посилення утисків прав людини й основоположних свобод, а також за створення загрози для авіаційної безпеки в результаті безпрецедентної та неприйнятної примусової зміни напрямку руху пасажирського літака під обманним приводом і подальшого арешту журналіста, що є частиною атак на опозицію та свободу преси, що продовжуються”.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.