• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Кешбек від держави: як отримати податкову знижку

    Опубликовано: 2021-06-14 13:45:52

    Майже кожен, хто користується банківською карткою, чув про кешбек. Та небагато хто знає, що подібний інструмент є і у держави – це податкова знижка.

    Бонусні програми банків чи кешбек – доволі популярний вид винагороди від банків їхнім клієнтам. Він має на меті стимулювати вас частіше розраховуватися платіжними картками. Банк повертає вам певний відсоток від тих коштів, які ви витратили на подорожі, розваги, покупки в супермаркетах чи аптеках, скориставшись карткою. Мета таких програм – підвищити вашу лояльність та, можливо, заохотити вас активніше користуватися іншими фінансовими продуктами банку. Та небагато хто знає, що подібний інструмент є у держави – він називається податковою знижкою.

    Що таке податкова знижка?
    Податкова знижка надається урядом, щоб стимулювати громадян споживати певні послуги власним коштом. Це може бути самостійна оплата певних соціально значущих послуг (наприклад, навчання, лікування тощо) або особисті довгострокові заощадження, які можуть у майбутньому знизити навантаження на державну систему соціального забезпечення (недержавне пенсійне забезпечення та страхування життя).

    Як працює податкова знижка?
    Більшість громадян, які сплачують податок на доходи фізичних осіб, можуть зменшити розмір доходу, із якого сплачується податок, на певні витрати. Оскільки податок зазвичай утримують одразу під час виплати заробітної плати, то скористатися податковою знижкою та отримати відшкодування ви можете лише по завершенні року. Для цього вам необхідно подати податкову декларацію за рік, в якому ви понесли відповідні витрати. Після цього держава повертає вам 18% (ставка податку) від понесених витрат.

    Наприклад, якщо ви сплатили за навчання вашої дитини в університеті 20 тис. грн., то можете зменшити свої доходи (нараховану заробітну плату, що підлягала оподаткуванню) на цю суму та отримати від держави відшкодування 3 600 грн. (тобто 18% від 20 тис. грн).

    Врахуйте, що загальна сума податкової знижки не може бути більшою за нараховану заробітну плату.

    На які витрати поширюється "кешбек від держави"?
    Ви можете включити до податкової знижки, зокрема, такі витрати:

    витрати на навчання (особисте та членів сім’ї) у закладах дошкільної, позашкільної, середньої, професійної та вищої освіти;

    витрати на лікування (особисте та членів сім’ї) та придбання ліків;

    витрати на державні послуги, пов'язані з усиновленням дитини, або оплату допоміжних репродуктивних технологій;

    частину процентів, сплачених за користування іпотечним житловим кредитом;

    витрати на погашення основної суми та сплату процентів за пільговим іпотечним житловим кредитом на будівництво чи придбання доступного житла;

    суму страхових платежів на користь страхової компанії за договорами довгострокового страхування життя (як за себе особисто, так і за членів сім’ї);

    суму пенсійних внесків на користь недержавного пенсійного фонду за пенсійним контрактом (як за себе особисто, так і за членів сім’ї).

    Як отримати таке відшкодування?
    Для отримання відшкодування зверніться до податкового органу та надайте документи, які підтверджують ваші витрати (це можуть бути квитанції, договори тощо). При оплаті витрат за допомогою інтернет- або мобільного банкінгу завіряти роздруковану електронну квитанцію печаткою банку вам не потрібно.

    Пам’ятайте, що податкова знижка "згорає" по завершенні року, який слідує за звітним: за знижкою на підставі витрат у 2020 році потрібно звернутися протягом 2021 року.

    Тож не зволікайте і зможете отримати приємний бонус від держави.

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.