• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • 25% населення Землі страждає від неалкогольної жирової хвороби печінки1. Як зберегти здоров'я цього важливого органу?

    Опубликовано: 2021-05-12 08:44:58

    Неалкогольна жирова хвороба печінки (НАЖХП) — це захворювання, на яке можуть страждати люди, які мало або взагалі не вживають алкоголь. З назви хвороби стає зрозумілим, що основними характеристиками НАЖХП є велика кількість жиру, що накопичується в клітинах печінки через сучасний спосіб життя, який часто передбачає вживання великої кількості цукру, кондитерських виробів, жирної та висококалорійної їжі та недостатню фізичну активність. Ризики виникнення симптомів хвороби значно збільшуються під час карантину, великодніх та травневих свят, коли ми мало думаємо про свій раціон та спортивні навантаження.

    Хоча печінка є одним з найважливіших органів нашого організму, зазвичай, вона ніяк не сигналізує про свої проблеми. Здебільшого НАЖХП розвивається протягом багатьох років, і пацієнти навіть не підозрюють про те, що страждають на цю хворобу2. Згідно з медичними дослідженнями, 51% пацієнтів з НАЖХП страждають ожирінням, 69% мають гіперліпідемію, 43% — метаболічний синдром, 39% діагностовано гіпертонію та 23% хворі на діабет 2 типу. Однак не лише цим групам людей варто замислитися про здоров’я своєї печінки. 2,3

    Найбільш серйозними факторами ризику є:
    надмірна вага ;
    супутні захворювання: діабет 2 типу, метаболічний синдром, гіпертонія;
    нездоровий спосіб життя (неправильне харчування, відсутність фізичної активності);
    надмірне накопичення жиру навколо живота;
    клімактеричний вік.

    Варто пам’ятати, що печінка є одним з найважливіших органів людського організму. Вона виконує понад 500 функцій, бере участь майже у всіх метаболічних процесах і перетворює цукри, жири, білки, гормони, поживні речовини, ліки та токсини, та відіграє активну роль у регулюванні рівня глюкози в організмі.

    Медики стверджують, що втома, дратівливість або порушення сну, у багатьох випадках можуть бути першими видимими ознаками захворювання печінки — і з цим треба ефективно боротися! 4

    Навіть в умовах локдауну можна підтримувати бадьорість та здоров'я печінки. Для зниження ризику захворювання, вкрай важливо підтримувати водний баланс та тренуватись не менше 20 хв на день (достатньо базових вправ). Експерти радять уникати шкідливої їжі, надмірного вживання алкоголю та куріння, а також робити перерви кожні 30 хвилин під час сидіння5.

    Ще одним способом лікування та профілактики НАЖХП є приймання природних фосфоліпідів, що є важливим структурним компонентом мембран клітин печінки. Проникаючи у пошкоджені клітини печінки, вони сприяють їх регенерації та покращують загальний стан печінки4.
    Обов’язково проконсультуйтеся зі своїм лікарем, щоб отримати поради щодо здоров’я печінки та її лікування, якщо це потрібно.

    References:
    1 Tapper EB, Loomba R.: Noninvasive imaging biomarker assessment of liver fibrosis by elastography in NAFLD. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2018 May;15(5):274-282.
    2 Mundi MS, Velapati S, Patel J, et al. Evolution of NAFLD and Its Management, Nutr Clin Pract. 2019; Dec 16. doi: 10.1002/ncp.104493
    3 Pierantonelli I, Svegliati-Baroni G. Nonalcoholic Fatty Liver Disease: Basic Pathogenetic Mechanisms in the Progression From NAFLD to NASH. Transplantation. 2019 Jan;103(1):e1-e13
    4. Dajani AIM et al. Essential phospholipids as a supportive adjunct in the management of patients with NAFLD Arab Journal of Gastroenterology. 2015;16:99-104. Заболевания печени и билиарной системы. – СПб.: «Издательство «Диалект»; М.: «Издательство БИНОМ», 2005. – 864 с.
    5. EASL–EASD–EASO Clinical Practice Guidelines for the management of non-alcoholic fatty liver disease _J. Hepat. _2016_ vol. 64 _pp. 1388–1402

    Про Санофі

    Зобов’язання Санофі — надавати підтримку людям, які мають проблеми зі здоров’ям. Ми є глобальною біофармацевтичною компанією, для якої здоров’я людей — ключовий пріоритет. Ми запобігаємо хворобам за допомогою вакцин, пропонуємо інноваційні рішення для боротьби з болем та полегшення страждань. Ми завжди поруч з пацієнтами, які мають рідкісні захворювання, та з мільйонами тих, хто живе з хронічними недугами.

    Завдяки зусиллям 100 000 співробітників у 100 країнах Санофі перетворює наукові інновації на терапевтичні рішення в усьому світі.

    Sanofi, Empowering Life

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.