• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Тютюнові вироби для електричного нагрівання та їхній вплив на здоров'я

    Опубликовано: 2021-04-22 08:54:58

    ТВЕНи розшифровуються як тютюнові вироби для електричного нагрівання. Минуло лише кілька років, а вони заполонили ринок та мають великий попит серед населення. За один рік, їх споживання серед жінок збільшилось з 3,4 до 10,5%, серед чоловіків з 1,5 до 6,1%.

    Найголовніші твердження, які мотивують людей купувати ТВЕНи:

    Тютюнові вироби, які підігрівають тютюн допомагають курцям кинути палити.
    Вживання ТВЕНів менш шкідливе, ніж куріння звичайних сигарет.
    Дим від ТВЕНів не такий шкідливий.
    Жодне з цих тверджень не є правдивим. Чому так? Зазначимо, що виділяють різні різновиди ТВЕНів, вони по-своєму нагрівають тютюн та доставляють його в легені:

    1. Деякі ТВЕНи використовують електронні нагрівальні елементи.

    2. Інші нагрівають спеціально розроблені стіки, пробки або капсули, що містять тютюн.

    3. Є ті, що працюють, нагріваючи рідини. У процесі створюються викиди, вони проходять через тютюнову пробку, поглинаючи аромат нікотину з тютюну.

    4. Інші нагрівають тютюн за допомогою герметично закритої частини пристрою.

    5. Деякі ТВЕНи мають розмір та форму ідентичну до сигарет, проте мають вугільний наконечник, обмотаний скляними волокнами. Він нагрівається при запалюванні сірником. Отже, тепло передається від вуглецевого наконечника до тютюну.

    Докладніше про різновиди: https://bit.ly/3vbsPwB

    ТВЕНи з’явилися на ринку не так давно, тому дослідження їхнього шкідливого впливу на людину ще тривають.

    ТВЕНи допомагають курцям кинути курити?

    За даними CDC, використання тютюнових виробів, що нагрівають тютюн, мають шкідливий вплив на здоров’я людей. Попри спосіб «підігрівання» тютюну, такі вироби містять нікотин, що спричиняє сильну залежність. Вживання нікотину в підлітковому віці, може завдати шкоди частинам мозку людини, що контролюють увагу, навчання, настрій та контроль імпульсів. Отже, ТВЕНи не допомагають кинути палити, проте викликають залежність.

    Вживання ТВЕНів менш шкідливе?

    Ці вироби містять багато шкідливих речовин та інгредієнтів. Наразі відсутні чіткі докази того, що ТВЕНи безпечніші за звичайні сигарети або чинять менш шкідливий вплив на здоров’я через нижчу концентрацію речовин. Це питання досліджується. Крім того, твердження про те, що тютюн, який не горить, безпечніший — нівелюється доведеною небезпекою тютюну для жування та нюхання. Ця рослина містить канцерогени та інші шкідливі для організму людини речовини навіть у природному вигляді.

    Чи шкідливо вдихати дим від ТВЕНів?

    Дослідження показали, що викиди від ТВЕНів містять такі ж хімічні речовини, що й сигаретний дим, проте в меншій концентрації. У цьому питанні потрібні додаткові дослідження. Присутність шкідливих речовин у викидах свідчить про те, що назвати ТВЕНи безпечними неможливо.

    До законодавства України внесли зміни, додавши визначення ТВЕНів.
    З цього року тютюнові вироби для систем нагрівання оподатковуються, як звичайні сигарети, що зумовлює значне збільшення надходжень до бюджету від тютюну, яке за 2020 рік склало майже 55 млрд грн. За результатом опитування КМІС 67% українців підтримують підвищення акцизів на вироби для ТВЕН.

    Реклама тютюнових виробів в Україні заборонена. Проте недосконалість законодавчої бази щодо реклами ТВЕНів дає змогу виробникам ігнорувати постанови та розміщувати рекламу, яка є загальнодоступною для неповнолітніх також.

    Конференція сторін Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну у 2018 році визначила, що регулювати ТВЕНи потрібно аналогічно з іншими тютюновими виробами. Це стосується реклами та використання тютюнових виробів у громадських місцях, внесення їх до законодавства про заборону куріння тощо. Попри тимчасові прогалини в законодавстві, Центр громадського здоров’я закликає не використовувати ТВЕНи в громадських місцях ( на дитячих майданчиках, закладах ресторанного господарства, освітніх установах тощо), з огляду на їхню шкоду.

    Якщо ви курець звичайних сигарет чи ТВЕНів, проявляйте повагу до людей, не куріть, коли йдете вулицею чи прогулюєтеся сквером, позаду вас можуть іти інші люди. Бережіть своє здоров’я та здоров’я інших!

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.