• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Некомплексна земельна реформа ризикує захлинутися в різноманітних схемах

    Опубликовано: 2021-04-06 08:54:48

    З 1 липня цього року в Україні стартує ринок землі. До якого країна де-факто не готова: немає відповідної держпрограми, чіткого і остаточного розмежування комунальних і приватних ділянок, узгоджених генпланів населених пунктів та завершеного кадастру. Відтак така некомплексна земельна реформа ризикує захлинутися в різноманітних схемах.

    На цьому наголошують в Антикризовій раді громадських організацій та Українському союзі промисловців і підприємців.

    «Нам давно потрібен цивілізований ринок землі. Його формування мало б здійснюватися із науковим супроводженням та впроваджуватися поетапно. Це не один закон, а цілий пакет законодавчо-нормативних актів, що регулюють питання обігу земель сільськогосподарського призначення, захист родючості ґрунтів, певну професійну кваліфікацію учасників ринку,  цінові параметри земель, усі питання взаємодії з банками та багато чого іншого. Цього якраз немає і це дуже турбує», - говорить президент УСПП Анатолій Кінах.

    Перші три роки – до 2023 - відчуження с/г земель приватної власності буде дозволено фактично між громадянами України з розрахунку не більше 100 га в "одні руки".  Окрім декларування такого підходу, по суті, механізми недопущення утворення тіньових  схем не виписані. Особливо виникає занепокоєння з огляду на величезну різницю в платоспроможності  громадян. За даними міжнародної статистики, до 60% українців на межі чи за межею бідності. Наскільки громадяни з таким прибутком будуть повноцінними учасниками земельного ринку?

    Анатолій Кінах звертає увагу уряду і парламенту, що до цього часу не проведений аудит використання землі у сучасних умовах, не оприлюднені генеральні плани розвитку усіх населених пунктів, плани інфраструктурних проектів, транспортних магістралей на 10-20 років наперед тощо.

    «За таких умов ринкові стосунки можуть конфліктувати з природним  розвитком територій та інвестиційними планами. Це породить чимало конфліктних ситуацій і проблем. Тому ми і наполягали на врахуванні цих та інших пропозицій напередодні повноцінного запуску ринку землі», - зазначив президент УСПП.

    Діловий союз готує до підписання меморандум із Національною академією аграрних наук. Документ, серед іншого, передбачатиме наукове супроводження земельної реформи.

    «Вона (реформа- ред.) повинна стимулювати розвиток агропереробної галузі, виробництва мінеральних добрив, сферу сільськогосподарського машинобудування тощо. Недопустимо не лише створення тіньових схем з метою концентрації земель, але й їх використання виключно для продукування сировини і її подальший експорт. Потрібен розвиток переробної промисловості, виробництво товарів із більшою доданою вартістю. Це робочі місця і ріст економіки країни та регіонів», - переконаний Анатолій Кінах.

    Окрему увагу тут звертають на питанні збереження родючості земель. Так, за попередніми оцінками, визначеними Інститутом землеустрою при НААН, у нас близько 6,5 млн га земель — це орнонепридатні землі. Тобто виснажені в результати діяльності людини, постійного вирощування енергокультур (ріпак, соняшник і тд.). Держава так чи інакше, втрачає конроль над сівообігом.

    «Не прописати ці речі нормативно перед запуском ринку землі – це, по суті, віддати рішення по виснаженню чи навпаки збереженню родючості на відкуп кожного окремого користувача. Знову ж таки, за тіньових схем по концентрації землі є великий ризик реалізації саме першого сценарію», - кажуть в УСПП та Антикризовій раді.

    Експерти переконані, що влада має підвищувати рівень і якість комунікацій із суспільством з цих питань.

    Нагадаємо, УСПП послідовно підтримував введення в Україні ринку землі сільськогосподарського призначення. Саме це було зафіксовано в  Земельному кодексі, прийнятому двадцять років тому урядом Анатолія Кінаха. Разом з тим, ділова спільнота та вітчизняні науковці наполягають: необхідно реалізовувати системну державну програму формування ринку землі з науковим супроводженням. Інакше через кілька років «торгів землею» можуть виникнути системні проблеми для аграріїв, територіальних громад, інвесторів тощо.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.