• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • УСПП: без багатомільярдних інвестицій декарбонізація промисловості провалиться і доб'є індустрію

    Опубликовано: 2021-03-26 08:50:06

    Декарбонізація української промисловості тільки в 2021-2030 роках коштуватиме 37 млрд євро. Такі цифри підрахували експерти низки асоціацій металургійної, хімічної, цементної галузі. Фінансових можливостей на таку модернізацію і справді відчутне скорочення викидів вуглецю підприємства не мають. Відтак, екоподаток на 100% повинен спрямовуватись виключно на ці цілі. Окрім того, держава має надати перехідні періоди, покращувати інвестиційний клімат та прийняти зрештою Стратегію промислового розвитку.

    Таку позицію висловили в Українському союзі промисловців і підприємців.

    Тут нагадали, що за неповний рік (січень-вересень 2020)  вітчизняні промисловці  зазнали збитків у 164,5 млрд грн. Системні проблеми і з виплатами заробітних плат – станом на лютий 2021 заборгованість перед працівниками промислових підприємств склала 2,2 млрд. гривень. Брак замовлень та портфельних інвестицій відчувають всі галузі. Авіа-, судно-, ракето-космічне виробництво тримається лише на попередньо накопиченому потенціалі – кадровому, науковому і т.д, про програмний розвиток навіть не йдеться.

    «За таких умов підвищення податку на викиди без програм модернізації – це черговий удар по промисловості. Ми виступаємо за те, щоб усі кошти від цього податку повертались в індустрію в якості інвестицій. Інакше є ризик, що рух в напрямі декарбонізації економки буде просто провалений», - зазначив президент УСПП Анатолій Кінах.

    Лідер ділової спільноти нагадав, що в світі декарбонізація проводиться за активної державної підтримки. В ЄС це відбувалося через надання державних субсидій, податкових пільг, повернення податків, пільгових кредитів, грантів тощо.

    «Ідея витиснути гроші із кризової промисловості, що має борги і не має доступу до кредитних ресурсів за прийнятними ставками – це великий ризик пришвидшити темпи падіння виробництва, подальше скочування в сировинну економіку, ріст безробіття тощо», - вважає президент УСПП.

    З аналогічними формулюваннями до Прем’єр-міністра звернулася і низка профільних асоціацій – Союз хіміків, Укрметалургпром, Укрцемент та ін.

    Промисловці застерігають від спрямування коштів податку на субсидіювання «зеленої» енергетики. Держава взяла на себе зобов’язання перед інвесторами в цю сферу, відтак повинна їх виконувати, а не перекладати фінансовий тягар на індустрію.

    Нагадаємо, Міненерго розглядається ідея зміни джерела субсидування «зеленої енергетики» податком на викиди СО2, рівень якого сьогодні становить 10 грн на тону вуглекислого газу. При цьому, «вуглецевий податок» планується збільшити.

    УСПП раніше підтримав повернення ВРУ на доопрацювання урядовий законопроект №4167 про контроль промислового забруднення. При цьому напостоює на збільшенні термінів на екомодернізацію, потребі прийняття державою гнучкої програми кредитування на модернізацію виробництва.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.