• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ЄС подвоює свій внесок у механізм COVAX до 1 млрд євро задля забезпечення ефективними і безпечними вакцинами держав з низьким і середнім рівнем доходів

    Опубликовано: 2021-03-01 09:00:30

    ЄС подвоює свій внесок у механізм COVAX до 1 млрд євро задля забезпечення безпечними та ефективними вакцинами держав з низьким і середнім рівнем доходів.

    Європейський Союз оголосив про спрямування додаткових 500 мільйонів євро до фонду COVAX. У такий спосіб він подвоїв свій внесок до глобальної ініціативи, що відіграє провідну роль у зусиллях із забезпечення справедливого й рівного доступу до безпечної та ефективної вакцини від COVID-19 для країн з низьким та середнім рівнем доходів. Це нове зобов’язання наближає нас до досягнення основної мети в рамках COVAX, яка полягає в передачі 1,3 мільярда доз вакцин 92 країнам з низьким та середнім рівнем доходів до кінця 2021 року. Team Europe (Команда Європа) — є одним з найбільших донорів COVAX, внесок якого становить понад 2,2 мільярда євро, включно з 900 мільйонами євро, які цими днями надала Німеччина.

    Оголошуючи про новий внесок в ході онлайн-зустрічі Групи Семи, Президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн сказала таке: “Минулого року, в рамках Глобальних заходів із протидії коронавірусу, ми зобов’язалися забезпечити доступ до вакцин в усіх куточках Землі, для кожного, хто цього потребуватиме. Ініціатива COVAX - найкращий засіб для досягнення нашої цілі. Саме тому ми вирішили збільшити внесок Європейської Комісії до 1 мільярда євро. Ми хочемо бути певні, що завдяки такій фінансовій підтримці, вакцини скоро надійдуть до держав з низьким та середнім рівнем доходів. Ми будемо в безпеці лише тоді, коли в безпеці буде увесь світ”.

    Єврокомісарка з міжнародних партнерств Ютта Урпілайнен додала: “Ми змагаємося проти вірусу, і COVAX подає найбільші надії, що всі наші партнери, зокрема в Африці та інших регіонах, матимуть доступ до безпечної та ефективної вакцини від COVID-19. Європейський Союз очолює зусилля в рамках міжнародних майданчиків, таких, як G20 і G7, щоб гарантувати, що завдяки нашим спільним зусиллям вакцини від COVID-19 стануть глобальним суспільним благом. Саме тому сьогодні ми подвоюємо свою підтримку для COVAX”.

    Єврокомісарка з питань охорони здоров’я Стелла Киріакідес наголосила:  “Гуманізм та солідарність —це важливі цінності для Європи. Вони були для нас дороговказом з початку пандемії. ЄС інвестував близько 3 мільярдів євро, аби попередньо профінансувати виробництво безпечних та ефективних вакцин, які принесуть користь не лише громадянам ЄС, а й людям по всьому світу. Вакцини, які сьогодні виготовляються в Європі, доставляються в різні куточки світу, і ми,  Комадна Європа (Team Europe), працюємо над тим, щоби доставити дози вакцин, отриманих в рамках наших попередніх закупівельних угод, до Західних Балкан, країн сусідства та Африки задля захисту медичних працівників та покриття гуманітарних потреб”.

    Анонсований внесок складається з гранту ЄС обсягом у 300 мільйонів євро та 200 мільйонів євро у вигляді гарантій Європейського фонду сталого розвитку плюс (EFSD+), який забезпечить позику Європейського інвестиційного банку (ЄІБ). Задля цього Рада ЄС і Європейський Парламент мають схвалити Інструмент сусідства, розвитку та міжнародної співпраці (NDICI). Позику ЄІБ, гарантовану Європейським фондом сталого розвитку плюс, має затвердити рада директорів ЄІБ. Ці кошти доповнять попередній грант обсягом 100 мільйонів євро, а також 400 мільйонів євро гарантій з бюджету ЄС.

    Наразі 191 країна бере участь у механізмі COVAX; 92 з них належать до економік з середнім та низьким рівнем доходів і мають права на отримання вакцин від COVID-19 у рамках механізму Gavi COVAX Advance Market Commitment (AMC). Більшість з цих країн —  держави Африки. Шляхом цих внесків Єврокомісія та її партнери забезпечать закупівлю майбутніх вакцин від COVID-19 для всіх учасників механізму.

    Відділ постачання ЮНІСЕФ та фонд доступу до вакцин Панамериканської організації охорони здоров’я (PAHO) закуплять вакцини та передадуть їх країнам. Швидке надходження безпечних і ефективних вакцин від COVID-19 показало, що багатосторонні відносини та партнерство сприяють вирішенню найнагальніших проблем сучасності.

    Контекст

    COVAX – це основний елемент у рамках програми з Прискореного доступу до інструментів протидії COVID-19 [Access to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator], що є механізмом глобальної співпраці задля сприяння розвитку, виробництву та рівному доступу до тестів, лікування та вакцин.

    Мета COVAX – закупити два мільярди доз вакцин до кінця 2021 року, зокрема 1,3 мільярда вакцин для держав з середнім та низьким рівнем доходів. Механізм допоможе створити диверсифікований набір вакцин, про який буде домовлено з різними постачальниками, і який передбачатиме різноманітні терміни постачання та ціни, а також використання різноманітних наукових технологій.  Механізм COVAX допомагає розподілити ризики: він зменшує їх для виробників, які інвестують кошти без впевненості в майбутньому попиті, а також зменшує ризик того, що деякі держави не зможуть отримати доступ до життєво необхідної вакцини.

    Європейська Комісія прагне, щоб кожен, хто потребує вакцини, зміг отримати її в будь-якому куточку світу, а також є віданною сприянню глобальному зміцненню здоров’я. Саме тому в період з 4 травня 2020 року разом з партнерами Єврокомісія допомогла зібрати близько 16 мільярдів євро в рамках Глобальних заходів із протидії коронавірусу – механізму глобальних дій для забезпечення доступу до тестів, лікування та вакцин від COVID-19, що також сприяє глобальному відновленню. Внесок Team Europe (Команди Європа) розподілився таким чином: держави-члени ЄС надали 3,1 мільярди євро, Європейська Комісія забезпечила надходження понад 1,4 мільярда євро, Європейський інвестиційний банк виділив близько 2 мільярдів євро у травні та 4,9 мільярдів євро у червні.

    Уся світова спільнота отримає користь від зусиль ЄС із розробки та виробництва ефективної вакцини. Інвестиції Євросоюзу у збільшення виробничих потужностей слугуватимуть всім країнам, які цього потребують. У своїх попередніх закупівельних угодах (Advanced Purchase Agreements) ЄС вимагає від виробників зробити свої промислові потужності достатніми для постачання вакцин в усі країни та закликає до вільного обігу вакцин і матеріалів без будь-яких експортних обмежень. Наприклад, фармацевтична компанія  Sanofi-GSK, з якою Європейська Комісія підписала попередню закупівельну угоду у вересні 2020 року, буде намагатися забезпечити постачання значної частини своїх вакцин у рамках COVAX.

    Ґрунтуючись на Стратегії ЄС щодо вакцин, Європейський Союз наразі створює механізм розподілу вакцин, що дозволить країнам-членам Євросоюзу перенаправляти частину доз, що їх було придбано в рамках попередньої закупівельної угоди, за можливості через COVAX.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.