• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Затверджений новий український правопис залишається чинним - Малюська

    Опубликовано: 2021-02-03 16:30:15

    Український правопис, що був затверджений у 2019 році, залишається чинним, незважаючи на судові баталії. Про це сказав під час інтерв’ю одному з телеканалів міністр юстиції Денис Малюська, передає УНН з посиланням на Telegram-канал Міністерства юстиції.

    Цитата

    “Український правопис, затверджений у 2019 році, залишається чинним. З огляду на судові баталії навколо цього питання, з ймовірністю 99% ОАСК не мав претензій до змісту українського правопису, а лише до повноважень Кабінету Міністрів при його затвердженні. Однак, навіть за найбільш негативного сценарію, якщо ми програємо апеляційну скаргу, Нацкомісія зі стандартів української мови може залишити правопис за 2019 рік, оскільки має на це відповідні повноваження”, — сказав Денис Малюська.

    Він зазначив, що це означає, що учні можуть спокійно продовжувати вчити український правопис, затверджений у 2019 році, та готуватись за ним до цьогорічного ЗНО.

    Доповнення

    Окружний адміністративний суд скасував постанову уряду № 437 від 22 травня 2019 року про “Питання українського правопису”.

    Так, в суді заявили, що уряд порушив законодавство при ухваленні постанови.

    В новій редакції правопису уряд пропонував цілу низку змін, наприклад, писати російські прізвища із закінченням — “ой” через “ий” (Трубецькой — Трубецьким, Крутой — Крутий). Виняток тільки Лев Толстой.

    Як повідомляв УНН, Окружний адміністративний суд Києва об’єднав в одне провадження дві справи щодо оскарження нової редакції правопису та призначив до розгляду по суті.

    Так, позивачка звернулася до суду в інтересах своєї доньки — учениці 7-го класу — та просила суд визнати протиправною та нечинною постанову Кабінету міністрів України № 437 від 22 травня 2019 року про “Питання українського правопису”.

    Також до Окружного адміністративного суду міста Києва надійшов ще один позов до Кабінету Міністрів України щодо визнання незаконною та скасування постанови уряду № 437 від 22 травня 2019 року, якою було затверджено український правопис у новій редакції. Позивачем виступає ГО “Правова держава”.

    Зазначимо, нова редакція “Українського правопису” набрала чинності 3 червня 2019 року. Після цього Міністерство освіти і науки опублікувало остаточну версію нової редакції “українського правопису”.

    Додамо, що у ЗНО-2021 не буде завдань на знання правил “нового правопису”.

    Дар'я Панченко

    Источник: УНН

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.