• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Доступні кредити. Програму 5-7-9% поширять на іпотеку

    Опубликовано: 2021-01-28 14:45:50

    Кабінет міністрів ухвалив постанову про здешевлення вартості іпотечних кредитів.

    Програму доступних кредитів для бізнесу 5-7-9% поширять також на іпотеку. Про це повідомляється на офіційному сайті президента України.

    "Програма зі здешевлення вартості іпотечних кредитів запрацює в межах програми "Доступні кредити 5-7-9%". Завдяки цій програмі іпотека стане доступнішою й більше родин, які потребують поліпшення житлових умов, зокрема молоді сім’ї, зможуть придбати нове помешкання", – зазначається у повідомленні.

    Що таке програма 5-7-9%
    У кінці 2019 року президент Володимир Зеленський анонсував доступні кредити для бізнесу під 5%, 7% та 9% річних. Такі кредитні ресурси були обіцяні з метою стимулювання повернення в країну працюючих за кордоном українців.

    Держпрограма "Доступні кредити 5-7-9%" стартувала з 1 лютого 2020 року.

    Вона передбачає можливість отримання юрособами та фізособами-підприємцями кредитів для розвитку власного бізнесу на суму до 1,5 млн грн на п'ять років, а початкові умови програми були такими:

    - 5% – для нового та діючого бізнесу, який створить мінімум два робочих місця;

    - 7% – для бізнесу з виручкою до 25 млн грн, без обов'язкового створення робочих місць. Однак за кожного найманого працівника ставка знижуватиметься на 0,5 відсоткових пункти;

    - 9% – для діючого бізнесу, який має виручку 25-50 млн грн.

    Рішення уряду
    В Офісі президента зазначили, що на засіданні 27 січня Кабінет міністрів ухвалив постанову "Деякі питання забезпечення функціонування Фонду розвитку підприємництва з метою здешевлення вартості іпотечних кредитів".

    Цей документ передбачає, що Фонд розвитку підприємництва здійснює компенсацію відсоткової ставки до рівня 7% річних за іпотечними кредитами, що надаються позичальникам на придбання житла, з метою здешевлення вартості таких кредитів.

    Компенсацію відсотків Фонд надає позичальникам, які отримали іпотеку у національній валюті в тому чи іншому банку.

    "Скористатися цією компенсацією зможуть як громадяни України, які прагнуть купити квартиру, так і ті, хто хоче побудувати будинок самостійно", – йдеться у повідомленні.

    В іпотеку не можна буде придбати житло, яке побудоване до 2015 року.

    Ситуація на ринку іпотечного кредитування
    У січні Національний банк повідомив, що зростання попиту на іпотеку було рекордно високим на протязі двох останніх кварталів 2020 року.

    Попит на іпотеку зростає у зв'язку з тим, що вперше з 2017 року відбувається суттєве пом’якшення умов такого кредитування.

    У грудні 2020 року Національний банк оприлюднив дані про те, що у жовтні середній розмір кредиту на купівлю житла в Україні склав 741 000 грн (у вересні – 700 000 грн).

    Середня ефективна відсоткова ставка за іпотечними кредитами знизилася. На вторинному ринку з 14,9% (у вересні) до 14,3% (у жовтні), на первинному – з 18,4% (у вересні) до 17,2% (у жовтні).

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.