• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • МЗС відреагувало на рішення Росії про вихід з Договору про відкрите небо

    Опубликовано: 2021-01-18 18:00:29

    У Міністерстві закордонних справ відреагували на рішення Росії про вихід з Договору про відкрите небо і зазначили, що Російська Федерація неодноразово порушувала умови договору через скорочення зони його застосування через окупацію частин територій України та Грузії. Про це повідомляє УНН з посиланням на пресслужбу МЗС.

    “15 січня Міністерство закордонних справ Російської Федерації оголосило про початок процедури виходу РФ з Договору з відкритого неба (ДВН). Росія грубо порушувала ДВН упродовж 2009 — 2020 років, зокрема шляхом скорочення зони його застосування через окупацію частин територій України та Грузії. Україна неодноразово закликала РФ припинити порушення договору та відновити зони його застосування у межах суверенної української території. Розглядаємо це рішення як черговий приклад реалізації Росією зовнішньополітичного курсу, спрямованого на знищення європейської архітектури безпеки, руйнацію міжнародних режимів контролю над озброєнням та підрив фундаментальних норм і принципів міжнародного права”, — йдеться у повідомленні.

    Зазначається, що Договір з відкритого неба залишається важливою юридично зобов’язуючою міжнародною угодою у сфері контролю над озброєнням, яка забезпечує транспарентність між державами-учасницями шляхом здійснення спостережних польотів над територією одна одної.

    “Лише у 2015-2020 роках Україна здійснила 50 спостережних польотів, прийняла на своїй території 53 спостережні місії, зокрема 5-7 грудня 2018 року надзвичайну місію США у складі багатонаціональної команди спостерігачів США, Канади, Німеччини, Великої Британії, Франції та Румунії з метою вивчення та деескалації ситуації внаслідок збройного нападу військово-морських та повітряних сил РФ на корабельно-катерну групу ВМС України у Керченській протоці 25 листопада 2018 року”, — вказано у повідомленні.

    Вказано, що Договір був підписаний 1992 року 27 державами-учасницями, а зараз його учасниками є 33 держави.

    “У зв’язку з тривалими грубими порушеннями договору з боку Росії, 22 листопада 2020 року США були змушені вийти з ДВН”, — йдеться у повідомленні.

    Нагадаємо, Росія оголосила про вихід з Договору про відкрите небо.

    Вашингтон протягом декількох років звинувачував Москву в виборчому виконанні ДВН і порушенні ряду положень цієї багатосторонньої угоди. Росія також пред’являла США претензії, що належали до імплементації договору. У 2017 році Вашингтон оголосив про введення певних обмежень щодо російських спостережних польотів над американською територією в рамках ДВН, Москва незабаром після цього відповіла дзеркально. США вийшли з ДВН 22 листопада при чинному президенті Дональду Трампові.

    Дар'я Панченко

    Источник: УНН

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.