• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Законопроєкт щодо звільнення біопалива від податку СО2 – ще один крок для розвитку української біоенергетики

    Опубликовано: 2020-10-23 15:13:24

    Держенергоефективності спільно з Міненерго та Біоенергетичною асоціацією розроблено законопроєкт, який передбачає звільнення підприємств, що виробляють енергію з біопалива, від сплати податку за викиди СО2.

    Зміст законопроєкту детально обговорили учасники онлайн-наради, ініційованої Держенергоефективності із представниками Міненерго, Мінфіну, Державної податкової служби та БАУ.

    На початку наради заступник Голови Держенергоефективності Юрій Шафаренко окреслив важливість законопроєкту для зменшення імпорту газу та активізації вітчизняної біоенергетики.

    «У 2019 р. Україна імпортувала 14,3 млрд м3 газу. За це сплачено близько 2,3 млрд доларів. При цьому, підприємствами ТКЕ торік спожито 7,4 млрд м3 на 1,2 млрд доларів. Зважаючи на значний потенціал біоенергетики, ми маємо всі ресурси, щоб зменшити імпорт блакитного палива. Адже кожна гігакалорія теплової енергії, вироблена з вітчизняного біопалива, залишається в економіці країни», - наголосив Юрій Шафаренко.

    «Тому спільно з Міненерго розробили цілу низку законопроєктів, щоб створити сприятливі умови для використання місцевих видів палива. Один з них - звільнення біопалива від податку на викиди СО2», - додав Юрій Шафаренко.

    На сьогодні підприємства, які генерують енергію та спалюють біопаливо, є платниками податку за СО2. Але це не відповідає світовій практиці, оскільки біопаливо вважається СО2-нейтральним паливом, адже при його спалюванні утворюється стільки двоокису вуглецю, скільки було поглинуто рослинами під час росту. На цьому наголосив Голова правління Біоенергетичної асоціації Георгій Гелетуха.

    Тому прийняття розробленого законопроєкту сприятиме:

    ·        збільшенню потужностей, що виробляють енергію з біопалива;

    ·        зниженню цін на енергію з біомаси;

    ·        залученню іноземних та вітчизняних інвестицій у сферу виробництва енергії з відновлюваних джерел;

    ·        збільшенню надходжень до бюджетів усіх рівнів, створенню додаткових робочих місць;

    ·        приведенню законодавства до загальноприйнятих світових практик, виконанню міжнародних зобов’язань, цілей щодо забезпечення сталого розвитку.

    Заступник директора Департаменту податкової політики Мінфіну Віктор Овчаренко та начальник управління Департаменту податкового адміністрування Державної податкової служби Олександр Шумський повідомили, що у цілому підтримують такий законопроєкт щодо звільнення біопалива від податку СО2.

    Водночас Олександр Шумський звернув увагу, що для коректного адміністрування зазначеної норми необхідним є реєстр установок, що працюють на біопаливі. Ведення такого реєстру запропоновано здійснювати Держенергоефективності.

    За підсумками наради домовлено доопрацювати питання щодо можливостей внесення відповідних змін до Податкового кодексу.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.