• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Круглий стіл "Національний план дій та дорожня карта реформування дозвільної системи державної санітарно-епідеміологічної служби України з урахуванням досвіду ЄС"

    Опубликовано: 2006-03-21 16:12:00

    Круглий стіл "Національний план дій та дорожня карта реформування дозвільної системи державної санітарно-епідеміологічної служби України з урахуванням досвіду ЄС" пройшов у  Міністерстві охорони здоров'я України.

    Учасники круглого столу підтримали "Дорожню карту реформування дозвільної системи Державної санітарно-епідеміологічної служби України" та погодилися щодо подальших кроків реформи системи видачі дозволів.

    Перший заступник міністра охорони здоров'я України - головний державний санітарний лікар України Сергій Бережнов у своєму виступі зазначив, що на виконання Указу Президента України від 01.06.05 р. №901/2005 "Про деякі заходи щодо забезпечення здійснення державної регуляторної політики" та відповідно до статті 40 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", вже підготовлені відповідні документи, в яких сформовано першочергові заходи реформи дозвільної системи в сфері державного санепіднагляду.

    За його словами, створення сучасної досконалої системи класифікації підприємств/видів діяльності за групами ризику для безпеки життя і здоров'я необхідне для створення ефективної дозвільної системи. Декларативний принцип виконує роль ефективного розподілу державних ресурсів та виконання функції попередження порушень як основного завдання державного нагляду. На його думку, завдяки такому підходу система санепіднагляду країни стане більш надійною, прозорою та ефективною оскільки "наглядове навантаження" на орган державного контролю розподілятиметься оптимальніше; нагляд за потенційно небезпечними підприємствами буде більш дієвим і прискіпливим.

    Перспективою реформування дозвільної системи у сфері державного санепіднагляду має стати перегляд санітарних норм і правил у сфері господарської діяльності, у ході якого доцільно виявити і скасувати санітарні норми і правила, що застаріли і застосування яких є недоцільним. Наступним етапом має стати адаптація санітарних норм і правил у відповідність до принципів ЄС.

    "Але за спрощенням та скасуванням деяких дозвільних процедур, не треба забувати основного постулату лікаря: "Не нашкодь!", нагадав присутнім Сергій Бережнов. Він визнав, що дорожня карта є тим документом, який наближає Україну до стандартів ЄС і покращує умови ведення бізнесу, але, водночас, й підвищує відповідальність підприємців.

    Учасники круглого столу вирішили створити Координаційну раду із залученням представників Державної санепідслужби України, Держпідприємництва України, Ради підприємців України при Кабінеті Міністрів України та міжнародних експертів для координації та моніторингу реформи дозвільної системи у сфері санітарно-епідеміологічного нагляду.

    У дискусії взяли участь головні державні санітарні лікарі областей України, науковці, експерти та представники міжнародних організацій.

    Підсумовуючи роботу круглого столу, народний депутат, голова Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України Ксенія Ляпіна зазначила, що "проведення дозвільної реформи є запорукою покращення інвестиційного клімату та подолання корупції у державі".

    Інф. Прес-служба МОЗ

     

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.