• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • НБУ хоче поширити урядову програму «5-7-9» на іпотечні кредити

    Опубликовано: 2020-09-30 17:30:30

    Національний банк України запропонував уряду поширити програму "5-7-9" на іпотечні кредити. Про це УНН повідомляє з посиланням на пресслужбу регулятора.

    “НБУ готує поліпшення в банківському регулюванні для активізації кредитування. Ці зміни стосуються спрощення оцінки кредитних ризиків. Йдеться про розширення переліку клієнтів, яких можна буде оцінювати на груповій основі та покращення підходів до оцінки кредитного ризику інвестиційних проєктів. Також НБУ запропонував уряду поширити програму “5-7-9” на іпотечні кредити", - вказали в НБУ, цитуючи слова з виступу першого заступника голови НБУ Катерини Рожкової.

    Також вказано, що іпотечне кредитування "почало оживати". "У липні вперше з 2017 року іпотека зростала швидше, ніж споживчі кредити", - вказали у регуляторі.

    Загалом же, за даними Нацбанку, якість роздрібних кредитних портфелів незначно погіршилася. Процеси реструктуризації тривають. "Банкам потрібно більше визначеності щодо кредитних канікул. Невизначеність щодо їхньої тривалості разом з пригніченням споживчого попиту через коронакризу зупинили зростання кредитування", - зауважили у НБУ.

    Вказано зокрема, що кредитування бізнесу "поки має невтішну динаміку". Проте у липні-серпні погіршення ситуації з темпами кредитування бізнесу дещо загальмувалося.

    При цьому у НБУ зазначили, що "епоха високих ставок позаду", і сьогодні якісні корпоративні позичальники вже можуть отримати кредити в українських банках під 9%-12% річних.

    "Простір для зниження ставок за кредитами ще залишається. По-перше, монетарна політика НБУ сьогодні стимулююча. Тобто, реальна облікова ставка близька до нуля. По-друге, банки мають надлишок ліквідності. По-третє, вартість гривневого фондування досі має перспективу до зниження попри те, що середня ставка за річними гривневими депозитами сьогодні нижче 9% річних", - додали у НБУ.

    Нагадаємо, Рожкова вказала на скорочення прибутку банків.

    Юлія Шрамко

    Источник: УНН

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.