• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ліси вкрай необхідні для сприяння запиленню в сільському господарстві та збереження біорізноманіття, наголошується в доповіді ФАО

    Опубликовано: 2020-06-10 16:03:50

    Необхідно терміново зупинити вплив деградації довкілля та зміни клімату.

    Ліси та дерева вкрай важливі для сприяння запиленню бджолами, метеликами й іншими запилювачами, тому необхідно якомога швидше зупинити деградацію їхнього середовища існування та захистити біорізноманіття. Про це йдеться в новій доповіді Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН.

    Доповідь складена ФАО та Bioversity International, щоб привернути увагу до найважливішої ролі та користі запилювачів, які залежать від лісів, та призначена для керівників лісової галузі, фахівців з благоустрою територій та директивних органів в галузі землекористування.

    «У лісах живуть дикі бджоли, кажани, метелики та інші запилювачі, вони життєво важливі для збереження екосистем, для біорізноманіття та для землеробства, а значить, і для продовольчої безпеки, - сказала Тійна Ваханен, керівниця відділу ФАО з питань лісової політики та ресурсів. - Скорочення чисельності запилювачів буде позначатися на відновленні лісів, знижуючи генетичну різноманітність лісових дерев, їхню витривалість і адаптивний потенціал».

    Багато запилювачі надзвичайно потребують лісів, адже там вони розмножуються та знаходять корм. Але, як зазначається в доповіді, збезлісення або дроблення ландшафтів укупі зі зміною клімату позначилися на їхній ролі, а це, в свою чергу, впливає на стійкість екосистем, продовольчу безпеку та засоби для існування.

    Майже 88% диких квітучих рослин у світі запилюються тваринами, і більше 70% продовольчих культур у світі також потребують запилення тваринами, відзначається в доповіді.

    Коли пилок з однієї рослини на іншу переноситься бджолами та іншими комахами, вони не просто роблять можливим отримання плодів, горіхів і насіння, а й сприяють більшій різноманітності і більш високій якості, вносячи тим самим внесок у харчування та продовольчу безпеку.

    Зміни в землевпорядкуванні та методи управління землекористуванням можуть вести до дроблення і деградації середовища існування запилювачів. Як зазначається у доповіді, дикі запилювачі надають сільськогосподарським рослинам важливі послуги запилення, які не можуть замінити домашні бджоли.

    Як зазначив Дамьєн Бертран, фахівець ФАО з питань лісового господарства та співавтор доповіді, управління лісами і ландшафтами відіграє найважливішу роль у підтримці життєздатності запилювачів.

    «Вибіркова вирубка, проріджування та випалювання, які організовані для підвищення різнорідності деревних спільнот, підуть на користь запилювачів і решті біорізноманіття лісу, - сказав Бертран. - Ми повинні забезпечити подальшу наявність запилювачів і тим самим підвищити продуктивність і стійкість до зовнішніх впливів лісового та сільського господарств».

    У доповіді ФАО наводиться більше 35 прикладів досліджень, включаючи одне, яке довело тісний позитивний зв'язок між різноманітністю бджіл і лісовим покривом в секторі кави Бразилії; в іншому дослідженні, в Коста-Ріці, було показано, що деякі види бджіл зустрічаються тільки в лісистому середовищі існування.

    Хоча відомо, що урбанізація призвела до скорочення чисельності запилювачів, міське середовище також дає притулок найрізноманітнішим запилювачам, деколи навіть з більш високим рівнем різноманітності, ніж деінде. Управління лісопарками може зіграти важливу роль у підтримці необхідної чисельності спільнот запилювачів у приміському середовищі, в синергії з іншими перевагами міського лісового господарства.

    У доповіді наголошується, що для збереження різноманітності і достатку запилювачів потрібні різнорідність і зв'язаність середовищ існування, рекомендується більш посилено користуватися знаннями корінних і місцевих жителів та залучати відповідальних землекористувачів та усіх зацікавлених до сприятливої для запилювачів діяльності з управління.

    Доповідь опубліковано у той час, коли ФАО та Програма ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП) готуються до проведення Десятиліття ООН з відновлення екосистем (2021-2030 роки), а країни обговорюють Глобальну рамкову програму зі збереження біорізноманіття на період після 2020 року для майбутнього.

    20 травня ФАО відзначала Всесвітній день бджіл, щоб привернути увагу до значення діяльності бджіл та ролі бджільництва для життя сільських громад і зміцнення продовольчої безпеки та харчування.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.