• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Відсутність ефективної кадрової політики викликає тривогу

    Опубликовано: 2020-04-07 15:17:34

    Пандемія COVID-19 є вкрай серйозним іспитом для держави, економіки, системи влади і суспільства. В цьому контексті значні ризики слід вбачати в посиленні тенденцій деградації державних інституцій влади, їх нездатності та неготовності на високому професійному рівні захищати національні інтереси та пріоритети. За даними  Давоського  форуму у 2019р., серед 141 країни за ефективністю державних інститутів та  державного управління країна посіла 104-те місце. Тенденції деградації інститутів влади не зупинені, вони глибинні, їх боляче відчуває народ  саме в період, коли економічна, демографічна, політична кризи збіглися з всесвітнім небезпечним захворюванням. Таку думку висловив голова Антикризової ради громадських організацій, президент УСПП Анатолій Кінах.
    «Протидіяти пандемії та економічному спаду, який її супроводжує, здатні лише командні погоджені дії, максимальний рівень відповідальності влади. В той же час велику тривогу викликає відсутність ефективної кадрової політики, домінування в кадрових питаннях групових, політико-лобістських інтересів, які не збігаються з інтересами суспільства і держави, тим більш  в такий важкий момент життя країни.  В новому уряді спостерігається кадрова чехарда, у відставку відправлені міністри охорони здоров’я і фінансів, які пропрацювали близько місяця, немає керівника в міністерстві енергетики та захисту довкілля.  До цього часу в уряду відсутня  чітка і професійна програма антикризових дій, що небезпечно, загрозливо  для країни», – переконаний очільник ділової спільноти. 
    Він наголосив, що така програма має передбачати як безпосередньо антикризові заходи в економіці загалом та її окремих секторах, так і заходи з їх подальшого розвитку. Антикризова рада громадських  організацій, УСПП наполягають, що національна антикризова програма повинна включити в себе реалізацію ефективної промислової політики, яка б не дозволила подальше поглиблення статусу сировинної економіки; недопущення дефолту; нову якість співпраці з МВФ, іншими фінансовими міжнародними організаціями, яка б передбачала спрямування  запозичань на модернізацію, індустріально-інноваційний розвиток, підтримку підприємництва, малого і середнього бізнесу тощо, але не на механічне погашення попередніх боргів. Безумовно, програма має ставити завдання реструктуризації зовнішнього державного боргу України, який є нині досить великим і непосильним тягарем лежить на бюджеті країни.
    Антикризова урядова програма має передбачити вирішення проблеми соціально-економічної стабільності, забезпечення зайнятості під час карантину і після нього, враховуючи, що в країну повернулися десятки тисяч трудових мігрантів, значна частина яких залишиться тут на рік-півтора. Для цього потрібні спеціальні цільові програми. Антикризова рада громадських організацій пропонує розробити систему заходів з підтримки платоспроможності громадян, включаючи тих, хто потребує соціального захисту. Потрібні цільові дії для сфер, які особливо постраждали в епідемію – туризм, послуги, транспорт тощо, і тут без добре прорахованих програм державно-приватного     партнерства не обійтись.
    «Лише чітка командна робота  уряду і парламенту, регіональних органів влади, добре побудований зворотній зв'язок з структурованими громадськими організаціями, в тому числі бізнесу, експертами, можуть забезпечити ефективний результат. Країна в небезпеці. Діяти треба чітко, злагоджено і відповідально», – підсумував Анатолій Кінах.
      Він  нагадав, що Антикризова рада громадських організацій, УСПП розробили та надіслали вищому керівництву держави, в тому числі і уряду, програмні документи – «Пріоритетні заходи 2020: промисловий пакет» та додаток до нього – невідкладні антикризові заходи. На думку експертів и ділової спільноти, їх пропозиції та висновки можна взяти  в основу національної антикризової програми.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.