• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Заява для преси

    Опубликовано: 2006-03-03 14:45:00

    У зв’язку із поширенням останнім часом неправдивої інформації, пов’язаної із роботою ДП НАЕК «Енергоатом» в напрямі вирішення проблеми поводження з відпрацьованим ядерним паливом, та намаганнями певних політичних сил маніпулювати думкою громадськості, спекулюючи на тематиці ядерної енергетики, Компанія заявляє:

                всі роботи в напрямі реалізації планів з будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива ведуться у суворій відповідності до чинного законодавства України; в числі заходів, без яких проект не може бути і не буде реалізовано, є й затвердження техніко-економічних показників, і громадські слухання, і консультативний референдум, і ухвалення відповідного закону Верховною Радою.

                НАЕК «Енергоатом» жодним чином не утаємничує будь-які рішення або ж виконання заходів, що мають бути погоджені із громадськістю – всі заходи, починаючи від оголошення тендеру на розробку техніко-економічного обґрунтування та проектування сховища для відпрацьованого ядерного палива з українських АЕС та включаючи підписання відповідного контракту із «Holtec International» ведуться із запрошенням всіх представників ЗМІ та громадськості.

                За активного сприяння певних політичних сил в медіа-просторі відбувається підміна поняття «сховище відпрацьованого ядерного палива» «могильником радіоактивних відходів» - деякі політики умисно не бажають використовувати вірну термінологію, наполегливо говорячи про будівництво в Україні «радіоактивного звалища» замість «сховище відпрацьованого ядерного палива». Між тим, введення в експлуатацію СВЯП вирішує проблему захоронення в Україні радіоактивних відходів, які на відміну від відпрацьованого палива вже не підлягають подальшому використанню.

                Майбутнє сховище відпрацьованого ядерного палива розробляється виключно під відпрацьоване ядерне паливо з українських АЕС (див. таблицю «Розрахунок кількості відпрацьованих тепло-виділяючих збірок, що передбачені для вивезення на збереження в Центральному сховищі ВЯП»). Загальна кількість ВТВЗ, що підлягає зберіганню, з енергоблоків з реакторами ВВЕР-1000 складатиме 12490 збірок, з реакторами ВВЕР-440 - 3957.

    Реалізуючи проект створення сховища для відпрацьованого ядерного палива з українських АЕС НАЕК «Енергоатом» має на меті вирішення наступних стратегічних завдань:

    Забезпечення екологічної безпеки держави. Будівництво СВЯП передбачає вирішення проблеми зберігання радіоактивних та високорадіоактивних відходів в Україні. Світові тенденції свідчать, що в наступні 10-30 років в промислову експлуатацію буде впроваджена технологія повторного повного використання відпрацьованого ядерного палива у реакторах нового покоління, яка зніме проблему поводження з радіоактивними відходами.

    Забезпечення енергетичної безпеки держави. Україна уникає впливу політичних чинників стосунків з Росією на галузь переробки українського відпрацьованого ядерного палива, оскільки ВЯП буде зберігатися в Україні, а не вивозитися в Росію, повертаючись до нас у вигляді радіоактивних відходів.

    Економія коштів. За прогнозними розрахунками, загальні витрати «Енергоатому» на оплату послуг спецпідприємств Російської Федерації з переробки всього ВЯП Южно-Української, Хмельницької і Рівненської АЕС складуть майже $2 млрд. (у цінах 2005 року). Водночас витрати на створення і експлуатацію протягом 100 років власного сховища складуть близько $ 520 мільйонів (у цінах 2005 року).

    Резервування цінних енергетичних матеріалів для наступних поколінь. Враховуючи, що у складі ВЯП міститься до 97% ядерних матеріалів, які можуть бути ефективно використані в реакторах наступного покоління (швидкі реактори) або в реакторах та системах з підвищеними розмножуючими властивостями (реактори на тяжкій воді), Україна разом з більшістю країн світу дотримується тактики «відкладеного рішення». Відкладене рішення щодо вибору між подальшою переробкою або прямим захороненням ВЯП (як радіоактивних відходів) має бути прийнятим протягом терміну його проміжного зберігання. Обмеженість світових покладів урану, зростання цін на уранову сировину на світовому ринку, розробка нових менш витратних технологій переробки ВЯП та накопичений останнім часом досвід використання швидких реакторів є аргументами на користь зберігання ВЯП.

    Забезпечення обсягами робіт вітчизняного виробника високотехнологічної продукції.

    Згідно з контрактом між НАЕК «Енергоатом» та «Holtec International» технології на виробництво контейнерів та устаткування для збереження відпрацьованого ядерного палива будуть передані українській стороні, яка матиме можливість наладити необхідне виробництво на власних теренах.

    Міністерство палива та енергетики  України







    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.