• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Президент закликав до професійної дискусії довкола проблеми зберігання відходів українських АЕС

    Опубликовано: 2006-03-02 17:58:00

    Таку ініціативу Глава держави висловив сьогодні під час Всеукраїнської наради з питань реформування житлово-комунального господарства.

    За словами Віктора Ющенка, «використовуючи ядерну енергію, нація повинна знати, як зберігати відходи атомного виробництва», бути обізнаною в аспектах функціонування атомної енергетики, які викликають значний суспільний резонанс.

    Віктор Ющенко наголосив, що насамперед в Україні має бути розроблено чітку концепцію ядерної енергетики, адже в країні працює чотири атомні електростанції з 15-ма блоками. Поки що проблему зберігання ядерних відходів, за словами Президента, не вирішено фактично на жодній із них. Тому, згідно з міжнародними домовленостями, ці відходи вивозять на переробку до Російської Федерації, однак ціна таких послуг постійно зростає. Так, якщо чотири роки тому вартість зберігання 1 кг становила 245 доларів США, минулого року – 400 доларів, то у 2006-му – вже 720 доларів. Отже, за поточний рік Україна витратить на такі послуги майже 120 млн. доларів. При цьому, згідно з російським законодавством, після переробки відходи мають бути повернені в Україну до 2012 року. Тому до цього часу необхідно прийняти відповідне рішення на державному рівні.

    Глава держави також наголосив, що слід чітко усвідомлювати різницю між відпрацьованим ядерном паливом та власне радіоактивними відходами. Радіоактивні відходи утворюються на всіх етапах ядерного циклу й не підлягають подальшому використанню. Тоді як відпрацьоване ядерне паливо на 97% складається з урану та плутонію, які після збагачення та переробки можна повторно використати як паливо для атомних реакторів.

    Інф. Офіційне інтернет-представництво Президента України

     

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.