• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Collins Dictionary назвав словосполучення року

    Опубликовано: 2019-11-07 17:00:45

    Видавництво Harper Collins, що випускає тлумачний словник англійської мови, назвало словосполученням 2019 року вираз climate strike (“кліматичний страйк”). Про це повідомило в четвер агентство Press Association з посиланням на заяву видавництва, передає УНН.

    За інформацією агентства, експерти Harper Collins вперше зафіксували використання цього виразу в 2015 році, коли в Парижі проходила Всесвітня конференція зі зміни клімату. У цьому році це словосполучення використовували в 100 разів частіше, ніж роком раніше.

    Основною причиною стала акція Global Climate Strike, що набрала популярність в світі, обличчям якої виступила 16-річна шведська екоактивістка Грета Тунберг. У 2018 році вона почала шкільний страйк за боротьбу зі зміною клімату, проводячи щоп’ятниці одиночний пікет біля будівлі шведського парламенту. Її приклад наслідували студенти і школярі багатьох країн, а найбільшого розмаху акція набула в цьому році. Так, лише в Італії в кінці вересня в екологічних протестах взяли участь близько 1 млн осіб — в основному школярі і студенти.

    Наприкінці вересня, 23 числа, Грета Тунберг виступила з емоційною промовою в ООН. Цей спіч викликав великий суспільний резонанс. У своїй промові активістка звинуватила присутніх на саміті з питань клімату глав держав в тому, що своїми порожніми обіцянками вони знищують екологію та відняли у неї дитинство, після чого вона закликала світових лідерів приділити більше уваги боротьбі із забрудненням навколишньої атмосфери.

    До словника також було додано поняття rewilding (“ревайлдінг” або в дослівному перекладі “повторна здичавілість”). Ця концепція з охорони природи грунтується на відновленні екосистем через поетапне повернення великих тварин в ті місця, де раніше вони були повністю винищені людиною. Крім цього, в офіційне друковане видання словника Collins Dictionary тепер увійдуть такі слова, як influencer (“інфлюенсер”, людина, чия думка має значення для певної аудиторії), hopepunk (“хоуп-панк” — телевізійний жанр, націлений на створення оптимізму і позитивної порядку), deepfake (“діпфейк” — методика синтезу зображення, заснована на штучному інтелекті), non-binary (“небінарний” — відноситься до людей з нейтральним гендером, які вважають за краще не ідентифікувати себе ні як чоловік, ні як жінка).

    У 2018 році словом року дослідники Harper Collins назвали вираз single-use (“одноразове використання”), а у 2017 році — “фейкові новини” (fake news), що визначається як “помилкова, часто сенсаційна інформація, поширювана під виглядом новинного повідомлення” . У 2016 році, коли в Сполученому Королівстві відбувся референдум про “розлучення” з ЄС, найпопулярнішою очікувано стала мовна конструкція Brexit, що означає “вихід Великобританії з Євросоюзу”.

    Ілля Нежигай

    Источник: УНН

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.