• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Зупинити трудову міграцію: досвід країн Балтії для України

    Опубликовано: 2019-09-23 15:49:46

    Лише за офіційними даними, за межами країни постійно працюють 3,2 мільйона наших громадян, а це фактично кожен п’ятий працездатного віку. Якщо порахувати сезонних мігрантів, то ця цифра складе близько 9 мільйонів. Чимало вітчизняних компаній з приватної, бюджетної, наукової сфер гостро відчувають брак кваліфікованих кадрів. Проте в Україні досі відсутня програма з рееміграції трудового потенціалу, так само як і розвитку національного ринку праці, малого і середнього бізнесу, підтримки самозайнятих та ін.

    На їх прийнятті напостоюють в УСПП. На це неодноразово звертали увагу  попереднього уряду, пропонуючи провести спільне  засідання із цього питання.  У діловому союзі звертають увагу  нового уряду і парламенту на знекровлення країни найціннішим ресурсом – людським капіталом.

    Трудова міграція – явище поширене в світі, і ЄС зокрема, багато країн намагаються з ним боротися, і деякі – успішно. З ним, відтак, стикнулися і країни Балтії. Вони вже зробили ставку на те, що тільки пропонується в Україні: на підтримку самозайнятості.

    До прикладу, влада Латвії запустила масштабну програму по рееміграції і готова платити до 10 тисяч євро тим латвійцям, які повернуться з-за кордону і будуть розвивати свій бізнес на батьківщині.

    Реемігрантів намагаються залучити не тільки грантами на бізнес. У регіонах сім'ям, що повернулися, часто допомагають з житлом, влаштуванням дітей у школи, освітніми курсами. За офіційними даними, в Латвії за останні кілька років повернулося близько 85 тисяч співвітчизників (виїхало до 400 тис.), тобто приблизно кожен п'ятий мігрант.

    Україні поки лишається лиш мріяти про такі показники. Проте навіть незначна підтримка громадян, які бажають розпочати свою справу, продовження реформи медицини і освіти, формування сприятливого інвестиційного клімату для притоку іноземного капіталу, кредитування за нормальними, а не «драконівськими» ставками, добрий податковий клімат  – все це зробить привабливим життя та ріст добробуту на власній землі.

    Відтак, УСПП пропонує уряду і парламенту розглянути це питання та прийняти відповідні програми. Досвід Латвії – один із варіантів, але напрямок правильний: привабливі можливості у власній країні нівелюють необхідність шукати їх деінде.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.