• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Як чоловіку зберегти стрункість і здоров’я: розповідає лікар

    Опубликовано: 2019-09-18 15:09:25

    З віком майже всі чоловіки схильні до набору ваги. Зайві кілограми відкладаються все швидше, а йдуть все складніше. Згодом може розвинутися навіть ожиріння, яке загрожує серйозними проблемами зі здоров'ям.

    Чому чоловіки поправляються, і як правильно худнути, щоб стрункість була здоровою, розповіла гастроентеролог Into-Sana Людмила Путренко.

    Що відбувається з організмом чоловіка з віком?

    Головні зміни в чоловічому організмі пов'язані зі зміною вироблення основного чоловічого гормону — тестостерону. Максимальна його кількість виробляється у 25–30 років, після чого рівень гормону поступово знижується, і до 80 років у чоловіка в нормі виробляється всього 40% від максимального рівня тестостерону.

    Зменшення кількості цього гормону призводить до погіршення загального самопочуття, зниження потенції, працездатності. Крім того, воно призводить до утворення зайвого жиру, адже тестостерон, крім іншого, відповідає за підтримання м'язової маси і спалювання жиру в організмі.

    Чому ще чоловіки набирають вагу?

    Головна причина, з якої людина поправляється — дисбаланс між кількістю споживаних калорій і енерговитратами організму. Це твердження справедливе як для чоловіків, так і для жінок. Зайву вагу будуть більше набирати ті чоловіки, які не отримують регулярних фізичних навантажень. Переважно сидячий спосіб життя, довга робота за комп'ютером, постійне користування автомобілем, не налагоджений режим харчування — все це збільшує шанси на набір ваги.

    У чому небезпека появи «животика»?

    Потрібно відзначити, що жінки переважно поправляються в області стегон і сідниць, тоді як у чоловіків жир відкладається переважно в області живота — такий тип ожиріння називається абдомінальним. Це означає, що крім черевної стінки, жир накопичується і в печінці, міокарді, інших внутрішніх органах. У свою чергу це значно збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, цукрового діабету і скорочує тривалість життя. Доведено, що ризик виникнення цих захворювань зростає пропорційно збільшенню ваги і зросту і сягає максимуму при перевищенні ваги на 100% від норми.

    Як правильно схуднути чоловікові, і за який термін це реально зробити?

    Приємна новина полягає в тому, що чоловікові схуднути легше, ніж жінці. Так відбувається тому, що чоловічі статеві гормони посилюють розпад жирів, тоді як жіночі навпаки, сприяють їх синтезу. Саме тому в лікуванні чоловічого ожиріння приділяється велика увага балансу гормонів, і якщо рівень тестостерону знижений, лікар може призначити замісну терапію у вигляді таблеток, пластирів або ін'єкцій.

    Не варто намагатися схуднути за короткий термін — такі відчайдушні заходи можуть призвести до сухості та в'ялості шкіри, набряків, підвищення тиску, проблем зі шлунково-кишковим трактом. Крім того, після такого стрімкого схуднення зайві кілограми можуть так само швидко повернутися, до того ж більше, ніж було спочатку. Оптимально втрачати вагу приблизно по півтора-два кілограми на місяць, тобто з тією самою швидкістю, з якою вага набиралася. В такому випадку організму буде простіше перебудовуватися, і проблем зі здоров'ям на тлі схуднення не виникне.

    Як зберегти стрункість після дієти?

    За наявності проблеми зайвої ваги краще не захоплюватися самолікуванням за допомогою «самопризначених» дієт. Адже дієта коли-небудь закінчиться, а смакові переваги у чоловіка залишаться колишніми, і вага швидко повернеться назад. Тому найкраще, що можна зробити для здорового схуднення — звернутися до лікаря. Спеціаліст виявить причини набору зайвої ваги, і зможе підібрати комплекс вправ, режим харчування, лікування, впливаючи саме на першопричину.

    П'ять порад для чоловіка, які допоможуть підтримувати вагу в нормі

    Ведіть активний спосіб життя.
    Правильно і регулярно харчуйтеся.
    Влаштовуйте організму «розвантажувальні дні».
    Скоротіть вживання алкоголю до мінімуму.
    Будьте оптимістом!

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.