• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • А.Кінах: з МФВ треба говорити про реструктуризацію боргу і програмну співпрацю

    Опубликовано: 2019-07-01 14:52:30

    Міжнародний валютний фонд залишається для  України найважливішим  партнером, лише умови співпраці із ним є найпримітивнішими  в світі. Меморандум по програмі «stand by», який підписала свого часу  Україна – це спроба будь-якою ціною отримати транш, не піклуючись про справжній економічний розвиток та сприятливі  наслідки для економіки. Таку думку висловив президент УСПП Анатолій Кінах в  ефірі одного із українських телеканалів.
    «Навантаження на бюджет України через її боргові зобов’язання – дуже велике. Так, облігації внутрішньої державної позики під 19-20% річних завели на внутрішній ринок чимало спекулятивного капіталу, а банки та інвестори надають перевагу  високим  відсоткам з ОВДЗ, а не кропіткої роботі  у реальному  секторі економіки. Це розуміє і МВФ. Зверніть увагу: з 2017 року і по цей час, коли ми подивимося на баланс – скільки отримали від МВФ,  скільки ж  і віддаємо,  суми однакові. Тобто сам фонд дає нам стільки грошей, скільки ми заборгували, щоб вчасно змогли виконати  зобов’язання. Це співпраця не заради розвитку, а просто транзит грошей», – говорить лідер ділової спільноти.
    Він навів приклад Аргентини, яка після дуже складних відносин із міжнародним кредитором зуміла налагодити взаємовигідне партнерство на благо власної економіки.  У 2018 році країна підписала із фондом нову програму, де чітко виписано, як транші впливатимуть на конкурентоспроможність  і розвиток аргентинської економіки, її експортний потенціал. Програма розрахована на 3 роки, а сума за нею становить 57 млрд. доларів.
    Україна ж не лише не домовляється про умови, які стимулювали б економічний ріст, але й «мовчить» про низьку платоспроможність власних громадян.
    Поза тим, президент УСПП переконаний: заклики припинити співпрацю з МВФ чи оголосити дефолт – недоречні. З фондом необхідно працювати, але настав час змінювати умови співпраці – на взаємовигідних умовах.
    «Треба розпочинати перемовини з МВФ іншого змісту.  По-перше, з реструктуризації  боргу. Але  найголовніше – з  зміни якості співпраці: на програмних засадах, щоб транші МВФ були спрямовані  на можливості розвитку української економіки, її модернізацію, створення робочих місць», - запевнив А.Кінах.
    Також він нагадав,  що влітку запланована зустріч  разом із колегами з ділових асоціацій України  з першим заступником директорки-розпорядниці МВФ К.Лагард паном  Девідом Ліптоном.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.