• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Скандал на ринку нерухомості України

    Опубликовано: 2006-02-14 17:19:00

    У центрі гучного скандалу опинилася група компаній «Еліта-Центр», яка обікрала інвесторів-вкладників на суму приблизно у 80 мільйонів доларів.

    Компанія зібрала з кожного інвестора від 20 до 80 тисяч доларів під забудову квартир у шістьох будинках. У минулий понеділок з'ясувалося, що двоє керівників «Еліта-Центр» зникли, а на рахунках компанії залишилося усього кілька тисяч доларів. Натомість вкладники влаштували мітинг у будинку МВС України з вимогами негайно вжити заходів, щоб знайти шахраїв і повернути гроші. Зокрема, вже надійшло 70 заяв від клієнтів групи «Еліта-Центр». Загальне ж число потерпілих складає приблизно 5 тисяч чоловік.

    Юрист юридичної компанії «Магістр і партнери» Євгеній Корнейчук заявив, що шахрайство компанії «Еліта-центр» стало можливим через відсутність належного контролю з боку державних і місцевих органів влади. За його словами, є всі правові підстави притягти до судової відповідальності київську владу. На думку юриста, контролювати діяльність компанії «Еліта-центр» повинні були столичні фахівці комісії з питань власності, Державного архітектурно-будівельного контролю, податкової адміністрації та національного банку.

    Група «Еліта-центр» переказувала гроші за кордон, і це можна було відстежити і зупинити раніше, вважає Є. Корнейчук. Один з потерпілих інвесторів в інтерв'ю журналістам повідомив, що таку махінацію на ринку житла неможливо було здійснити без підтримки на вищому рівні. Зі свого боку Є. Корнейчук зазначив, що для того, щоб запобігти подібним злочинам, необхідно створити орган контролю за ф'ючерсними продажами квартир, а також ввести обов'язкове страхування.

    За словами представника ініціативної групи інвесторів Михайла Процака, найближчим часом буде підписаний меморандум між інвесторами, що постраждали внаслідок фінансової махінації на ринку житла, і владою столиці. У меморандумі повинні бути прописані механізми допомоги обманутим інвесторам. Зокрема, Київська міська державна адміністрація може розірвати договори про виділення земельних ділянок фіктивним компаніям і віддати їх новим забудовникам. При цьому компаніям, що будуть вести будівництво на цих ділянках, повинні надаватися місцевою владою деякі пільги.

    Як відзначив голова правління консорціуму «Українське будівництво» Андрій Заїка, такими пільгами можуть бути скасування обов'язкового відрахування визначеної кількості квартир тим, хто стоїть на черзі, а також скасування відрахувань у комітет економії міста і т.д. М. Процак впевнений, що у такий спосіб собівартість будівництва буде складати біля $300 за один квадратний метр, що, за його словами, набагато вигідніше, ніж повертати гроші інвесторам. М. Процак підкреслив, що інвесторам «потрібні не гроші, їм потрібно житло».

    Ініціативна група вимагає позачергового скликання сесії Київради. За словами депутата Київради Олексія Евлаха, позачергове засідання вже ініційоване. Крім того, як повідомив М. Процак, сьогодні ініціативна група запрошена на засідання Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства і зв'язку, і він не виключає можливості, що меморандум буде підписаний не тільки з місцевою владою Києва, але й з державними органами.

    Як стало відомо, близько 20% квартир, проданих компанією «Еліта центр» купувалися із залученням банківських кредитів. За словами М. Процака, кредити під будівництво житла видавав банк «Аваль» і «Кредитпробанк». Активіст відзначив, що банки застрахували свої кредитні ризики і тому не зацікавлені в публічному обговоренні афери навколо «Еліта центр». Оскільки вони в судовому порядку будуть вимагати компенсації у страхових компаній. Процак також повідомив, що квартири компанії «Еліта центр» продавалися через провідні столичні агентства нерухомості «Благовіст» і «Планета Оболонь».

    Як стало відомо, столичний голова Олександр Омельченко створив комісію, яка перевірятиме факти неправомірної діяльності компанії «Еліта-центр». Починаючи з сьогоднішнього дня і протягом тижня, комісія у складі 31 експерта перевірить наявність державної реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності, що є учасниками компанії «Еліта-центр», і правомірність надання їм земельних ділянок. Крім того, комісія повинна перевірити всі узгодження проектів будівництва цією компанією. Контролювати виконання даного розпорядження буде особисто столичний голова. У комісію увійшли також усі профільні заступники голови КМДА та депутати Київради.

    На думку експертів, через конфлікт навколо групи компаній «Еліта-центр» всі великі будівельні компанії будуть мати проблеми з відтоком інвесторів. Це пояснюється тим, що інвестори бояться за свої кошти, вкладені в будівництво житла. Як повідомив А. Заїка, відтік інвестицій відчувається вже зараз. На сьогоднішній день у всіх великих будівельних компаніях збираються черги людей, які хочуть пересвідчитися, чи є у компаніях дозвіл на будівництво.

    Він зазначив, що інвестори можуть довіряти лише тим забудовникам, які збирають інвестиції, вже маючи на руках дозвіл на будівництво.

    А. Заїка підкреслив, що його компанія ініціює розробку законодавчих актів, які мають зробити махінації на первинному ринку житла неможливими.

    «Ми виступили ініціаторами, тому що це питання репутації усіх компаній»,— зазначив він.

    Довідка Elcomart News. Нагадаємо, що Подільським районним управлінням ГУМВД України в м. Києві 7 лютого порушено кримінальну справу за фактом шахрайства. Встановлено, що ТОВ «НИЦ Прогрес», ЗАТ «Будівельно-інжинірингова компанія „БІК“», ТОВ «Марс-1», ТОВ «АФБ», ТОВ «Фінансово-будівельна компанія „Еліта-Центр“», ТОВ «БМУ Хімбуд», ТОВ «Еліта-Будінвест» уклали договори з громадянами про пайову участь у будівництві житла, однак ніякого будівництва не проводили. Названі компанії позиціонували себе як група компаній «Еліта-Центр». Досудовим слідством встановлені факти подвійного, а також потрійного оформлення договорів пайової участі в будівництві тих самих квартир. Сума нанесених збитків оцінюється більш ніж у 400 млн. грн., кількість потерпілих — понад 1,5 тис. чоловік. Керівники компаній знаходяться в розшуку.

    Наталія Погосова,

    кореспондент

    ELCOMART News

    (www.e-news.com.ua)





    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.