• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Питання енергозбереження в Україні залишаються відкритими

    Опубликовано: 2006-02-13 17:04:00

    Останнім часом у суспільстві загостюються дискусії навколо газової проблеми. Проте, на жаль, ці дискусії часто мають упереджений характер, базуються на прямому звинуваченні діючої влади, зводяться до маніпуляції громадською думкою. Промисловці і підприємці, які є досвідченими фахівцями у газовій сфері, абсолютно впевнені, що таким чином опоненти діючої влади та деякі політичні сили намагаються заробити собі бали на майбутніх виборах.

    Учасники круглого столу «Стабільне газопостачання як основа енергетичної безпеки України» намагалися проаналізувати ситуацію навколо газових угод. Вони відзначили прискіпливу увагу суспільства до газового питання і закликали громадськість утриматися від упереджених звинувачень, що навмисне висуваються опонентами Президента України Віктора Ющенка.

    Як повідомив віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців Євген Сухін, підприємці розглядають результати роботи Віктора Ющенка, уряду та фахівців паливно-енергетичного комплексу як ефективні дії із захисту національних інтересів країни.

    На його думку, Україна повинна йти шляхом розвинутих країн, шляхом ефективного впровадження енергозберігаючих технологій та розумної економії енергоресурсів.

    Нагадаємо, що ціна 95 доларів за тисячу кубометрів природного газу для України є найнижчою на пострадянському просторі (за винятком Білорусі), і вона закріплена у відповідних документах до 2010 року.

    Учасники круглого столу зауважили, що Кабінетом Міністрів України, Міністерством палива та енергетики та НАК «Нафтогаз України» під час газового конфлікту було зроблено ряд помилок. Перш за все, повільною була реакція на ситуацію з огляду на її цінові, структурні і політичні аспекти, крім того, влада не змогла об’єктивно донести до широкого українського загалу інформацію про перебіг подій та сутність прийнятих рішень.

    Але загалом підсумки тривалої роботи уряду, на думку фахівців, свідчать про непогані економічні результати. Зокрема, збережена у державній власності газотранспортна система, виконано усі зобов’язання перед західними споживачами, Україна довела, що залишається надійним зовнішньоекономічним партнером, збережено партнерські стосунки з головним постачальником енергоносіїв в Україну — Російською Федерацією.

    На сьогоднішній день у порівнянні з країнами Балтії та США Україна споживає в п’ять разів більше природного газу та інших енергоносіїв. Тому промисловість нашої країни з огляду на вступ до Світової Організації Торгівлі та з огляду на розвиток конкурентоспроможності країни терміново потребує ефективної політики енергозбереження.

    Є. Сухін підкреслив, що питання енергоефективності та енергозбереження активно обговорюються і у суспільстві і у владних структурах, проте конкретних дій та реальних заходів досі немає.

    Слід сказати, що на сьогодні в Україні власний видобуток природного газу складає 25 млрд. м куб. Приблизно 34-35 млрд. м куб. газу ми отримуємо від азіатських країн, решту необхідно буде закуповувати згідно з новими умовами.

    Баланс України по споживанню природного газу на 2006 рік складає приблизно 76 млрд. м куб, тому проблем із забезпеченням українців газом не буду.

    Як повідомили спеціалісти газової сфери, у світі запаси газу складають 149 трильйонів м. куб. З них Росія має 48 трильйонів, Іран — 23 трильйона газу, Туркменістан — 2,8 трильйона, Узбекистан — 1,8 і Україна — 1,1 трильйона. Отже, можна стверджувати, що Росія як і раніше залишиться основним постачальником газу в Європу.

    Пан Сухін також наголосив на тому, що для того щоб Україна вийшла з кризової ситуації уряду необхідно повернутися до закону «Про енергозбереження». Цей закон обов’язково повинен мати окремі розділи які б стимулювали проведення енергозбереження на підприємствах і в житлово-комунальній сфері. За його словами, енергетична стратегія, яка й досі не розглянута урядом, передбачає суттєве скорочення споживання природного газу до 40 млрд. м. куб.

    Учасники круглого столу звернулися до політичних сил і громадян із закликом консолідувати зусилля заради конструктивної діяльності з енергозбереження, пошуку альтернативних джерел та шляхів постачання енергоносіїв, реформування господарського комплексу з метою максимального зниження енергоємності української продукції.

    Наталія Погосова,

    кореспондент

    ELCOMART News

    (www.e-news.com.ua)






    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.