• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Щеплення проти пташиного грипу поки що утопія

    Опубликовано: 2006-02-13 14:56:00

    З приводу розповсюдження засобами масової інформації думок окремих вітчизняних фахівців про нагальну необхідність застосування вакцини проти високопатогенного грипу птиці (ВПГП) Держаний департамент ветеринарної медицини України повідомляє, що така позиція і донині залишається досить суперечливою. Одностайності у ньому не досягнено ні серед науковців, ні серед провідних практиків ветеринарної медицини.

    У світі ще не існує вакцини, яка б стовідсотково захищала домашніх птахів від хвороби. Та є практика застосування препаратів, виготовлених з використанням філогенетично далеких за генами гемаглютиніну і нейроамінідази вірусів. Це гетерогенні, наприклад, H5N2 (виробництва Голландії) і гомогенні вакцини, які виготовлені із штамів збудника хвороби, що викликають ВПГП H5N1 (виробництва Китаю, що на 40% забезпечує потреби цієї країни). Але практично доведено, що жодна з них не захищає птахів від зараження, хоча уберігає від загибелі. Особливо це стосується гетерогенних вакцин: після щеплення птиця не гине, але  розповсюджує вірус. У зв’язку з цим виникає великий ризик виділення по відношенню до людини.

    Позиція міністра аграрної політики України Олександра Баранівського щодо застосування вакцини в Україні відома давно. Він наголошує, що у жодній з країн світу, де зафіксовано випадки пташиного грипу, а це більше 20 країн, серед яких уже і члени Європейського союзу (Італія та Греція), вакцинацію ще не проводили. Наполягають на цьому лише відставні українські «ветеринарні генерали». Не можна дозволити перетворити Україну на полігон для випробовування вакцини. Перш ніж вдаватися до чогось, потрібно бути впевненим у результаті й мати чіткі гарантії безпечності.

    Нині українські вчені активно працюють над створенням власної гомогенної вакцини проти ВПГП. 27 січня цього року відбулося засідання круглого столу за участю практиків і науковців. На сьогоднішній день проводиться випробування імпортних вакцин вченими контрольного інституту. 14 лютого в Україну приїзжає головний експерт США із питань грипу Д.Набарро, 27 лютого в Парижі відбудеться нарада з питань профілактики ВПГП, на якій буде присутня делегація України під головуванням І. Бісюка – головного державного інспектора ветмедицини України і на якій одним із питань буде розгляд проблеми вакцини.

    Прес-служба Мінагрополітики України

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.