• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Засилля монополій в ключових сферах економіки України стає проблемою для бізнесу і промисловості

    Опубликовано: 2019-03-06 15:51:10

    В Україні майже зруйновані запобіжники протидії  монополіям – у сфері енергетики, вантажоперевезень тощо. Так, ділові асоціації неодноразово висловлювалися щодо підвищень тарифів Укрзалізницею. Асоціація «Укррудпром» у своєму листі УСПП зазначила: за минулий рік останні підвищувались кілька разів, причому без техніко-економічних обґрунтувань, і ніяким чином не призводили до зростання якості обслуговування.  НКРЕКП, запровадивши нещодавно  чергове підвищення тарифів на газ, на енергетику,  також не представили  розрахунків, не проаналізували, як новий рівень тарифів і цін вплине на конкурентоспроможність  конкретних галузей, зокрема енергоємних тощо. На цьому наголосив президент УСПП, голова АРГО Анатолій Кінах на засіданні Антикризової ради громадських організацій та УСПП в Києві.
    «По природним монополіям Україна сьогодні, на жаль, виглядає таким чином, що їх засилля та безконтрольність  стає не тільки фактором стримування економічного зростання, але і жорстко перекреслює те, що є в основі інвестиційного клімату, розвитку, модернізації – рівноправну конкуренцію. Ці питання, я переконаний, потрібно розглядати і на засіданнях уряду, і РНБОУ», – каже лідер ділової спільноти.
    На його думку, Кабінет міністрів України повинен постійно працювати з НКРЕКП з точки зору експертизи їх намірів, проектів їх рішень по зміні цін і тарифів, прогнозів наслідків як для економіки, так і для населення тощо.
    «Тобто абсолютно немає контролю щодо формування тарифної цінової політики і прогнозу впливу на стан економіки, на платоспроможність, на питання конкурентоспроможності.  І це за  всіма напрямками, включаючи комунальний сектор. На сьогоднішній день загальний борг населення за комунальні послуги складає вже 56 млрд. грн. Корпоративні борги –  також десятки мільярдів, безпрецедентна піраміда кризи неплатежів. І очікувати іншого була марна справа, бо коли порушується основний закон економіки – доходи населення мають випереджати зростання цін і тарифів. Коли створюється розрив між динамікою збільшення цін  і платоспроможності споживачів не на користь останніх, на виході завжди платіжна криза», – підкреслив Анатолій Кінах.
    АРГО та УСПП прийняли на своєму засіданні актуалізовану «Платформу економічного патріотизму», куди ввійшли ці та інші пріоритети дій на 2019 рік. Відповідні звернення по монополіям будуть спрямовані уряду та президенту. Також УСПП ініціює проведення Всеукраїнського форуму бізнесу, на якому можливо було б разом із представниками уряду і парламенту розглянути ключові проблеми бізнесу та економіки в Україні та виробити спільний стратегічний план дій по їх вирішенню. 

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.