• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Євродепутати закликають запровадити посаду спеціального представника ЄС щодо боротьби проти змін клімату

    Опубликовано: 2019-03-06 15:46:11

    У понеділок 4 березня депутати Європарламенту оприлюднили висновок щодо діяльності спеціальних представників ЄС. Вони зазначили, що такі спеціальні представники – це  цінний і гнучкий інструмент дипломатії Євросоюзу. Щоправда, кількість представників повинна залишатися невеликою, вважають депутати.

    У доповіді йдеться про те, що спеціальні представники ЄС можуть уособлювати і представляти Європейський Союз у ключових місцях і ситуаціях. І в першу чергу вони повинні брати участь в активізації зусиль ЄС у запобіганні конфліктам та їх вирішенню. Депутати Європарламенту також наголошують на ролі, яку можуть відігравати спеціальні представники ЄС у досягненні цілей Європейського Союзу в конкретних тематичних сферах. Вони також пропонують запровадити додаткові посади спеціальних представників ЄС, відповідальних за роззброєння і нерозповсюдження ядерної зброї, за міжнародну координацію у боротьбі проти зміни клімату, а також за міжнародне гуманітарне право та  міжнародне правосуддя.

    Доповідь, яку розробила Хілде Вотманс (“Альянс лібералів та демократів”, Бельгія), містить рекомендації до майбутнього Високого представника ЄС (тобто керівника зовнішньої політики ЄС). За його/її пропозицією призначають спеціальних представників.

    Запровадження більшої кількості Спецпредставників ЄС для конкретних тематичних сфер

    В цілому даючи позитивну оцінку сфері дії та мандату спеціальних представників, Комітет Європейського Парламенту у закордонних справах зазначає, що спеціальних представників слід впроваджувати лише за наявності чіткої доданої цінності використання цього інструменту. В іншому випадку слід уникати дублювання інших інституцій ЄС.

    Пам'ятаючи про важливість незначного збільшення кількості спецпредставників, Європарламент рекомендує поступово припинити дію мандатів чинних спеціальних представників ЄС у певних державах.  Євродепутати також пропонують розглянути можливість призначення замість них  регіональних спеціальних представників. В Європарламенті підкреслюють, що під час призначення нових представників слід приділяти увагу географічному та гендерному балансу. Наразі з восьми спецпредставників лише дві жінки.

    Депутати Європарламенту розраховують на ефективніший контроль за діяльністю спеціальних представників ЄС і вимагають  від них регулярного інформування про свою роботу.

    Цитата

    «Спеціальні представники ЄС – це гнучкі суб'єкти зовнішньої політики, призначені для виконання мандату, який не можна втілити з юридичних або політичних причин в рамках чинної інституційної структури ЄС. Гнучкий і автономний характер мандата спеціальних представників - це головні причини посилення їхньої ролі. Однак ми маємо ретельно продумати запровадження посади нового Спецпредставника ЄС. Міжнародна координація щодо боротьби проти зміни клімату - це сфера, де зусилля ЄС могли б заслуговувати більшої участі і де спеціальний представник може зіграти важливу роль. Ось чому сьогодні Парламент закликає ввести посади Спецпредставника ЄС у цій сфері», - зазначила євродепутатка Хілде Вотманс («Альянс лібералів та демократів», Бельгія).

    Довідкова інформація

    Інституція спеціальних представників ЄС була запроваджена у 1996 році з метою сприяння зусиллям ЄС з врегулювання криз у різних проблемних регіонах. Наразі існує п'ять регіональних спецпредставників (для Африканського Рогу, Сахеля, Центральної Азії, Близькосхідного мирного процесу, Південного Кавказу та  Грузії), два спеціальних представники для країн (Косово та Боснії і Герцеговини) та один тематичний – з прав людини.

    Наступні кроки

    50 євродепутатів підтримали доповідь, ніхто не проголосував «проти», утрималися – 3.  Рекомендацію мають ухвалити на першій пленарній сесії, яка відбудеться 11-14 березня 2019 року.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.