• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Нотаріуси сподіваються на прийняття нового закону про єдиний нотаріат

    Опубликовано: 2006-02-07 11:46:00

    У приміщенні Київського обласного управління юстиції відбулася зустріч державних та приватних нотаріусів Київської області з народним депутатом України, головою Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Володимиром Стретовичем. У зустрічі також взяли участь Директор Департаменту нотаріату та реєстрації адвокатських об’єднань Міністерства юстиції Наталія Круковес та радник Міністра юстиції Данило Білак. Про цю подію прес-службі повідомила начальник Київського обласного управління юстиції Ніна Ященко.

    У ході семінару відбулося обговорення проекту Закону України „Про нотаріат” у новій редакції (законопроект № 2338), що викликало гострі дискусії серед учасників. Наталія Круковес розповіла про недосконалість цього законопроекту та зазначила, що його доопрацьовує Міністерство юстиції спільно з народними депутатами. Присутні на семінарі нотаріуси висловили принципову позицію щодо необхідності прийняття закону про єдиний нотаріат та визначення на законодавчому рівні статусу нотаріуса, його прав та обов’язків. Наголошувалося на необхідності забезпечення захищеності нотаріуса від слідчих та судових органів, визначенні процедури вчинення різного роду нотаріальних дій, а також відповідальності нотаріуса за порушення своїх професійних обов’язків. Присутні звернули увагу на важливість дотримання принципів прозорості та неупередженості при організації допуску осіб до нотаріальної діяльності. Порушувалися питання пенсійного забезпечення державних нотаріусів та перерахунку вже призначених пенсій державних службовців.

    Начальник обласного управління юстиції наголосила, що учасники зустрічі дійшли згоди щодо необхідності підготовки та подання до Міністерства юстиції пропозицій про внесення змін та доповнень до чинного законодавства для вирішення проблем в роботі нотаріусів. Разом з тим було визначено, що потрібно опрацювати проект Закону України „Про нотаріат” у новій редакції, підготувати необхідні зміни та пропозиції, які надіслати до Міністерства юстиції та народному депутату Володимиру Стретовичу.

    За словами Ніни Ященко, присутні висловили впевненість у тому, що тільки спільні зусилля нотаріусів, Міністерства юстиції, Української нотаріальної палати та представників нфзаконодавчої гілки влади призведуть до прийняття закону про єдиний нотаріат. Він має відповідати вимогам сучасності, створити підґрунтя для забезпечення населення якісними нотаріальними послугами та сприяти формуванню в суспільстві позитивного іміджу нотаріуса.

    Під час зустрічі нотаріуси також обговорили зміни, внесені Законом України від 15 грудня 2005 року № 3201-IV до статті 55 Закону України „Про нотаріат”, щодо можливості посвідчення нотаріусами договорів відчуження та (або) застави нерухомого майна за місцем розташування цього майна або місцезнаходженням однієї з сторін правочину. Наталія Круковес роз’яснила слухачам семінару норми застосування цієї статті.

     Інф. Мinjust.gov.ua

     

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.