• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ТЕХІНВЕСТ довів високу рентабельність венчурних інвестицій в хай-тек

    Опубликовано: 2006-02-07 11:43:00

    За два роки своєї діяльності компанія ТЕХІНВЕСТ стала лідером у сфері комерціалізації технологій в Україні, та довела привабливість венчурного бізнесу в Україні. Про це повідомив директор венчурної інвестиційної компанії „Техінвест” Сергій Лобойко.

    За його словами, інвестором Техінвесту є компанія „Aventures Group”, куди входять такі бренди як Citycom і Unitrade, з якою вони співпрацюють вже два роки. За цей період я ТЕХІНВЕСТ повернув „Aventures Group” вкладені інвестиції, у сумі яка у 2,5 рази перевищує інвестовану суму.

    ТЕХІНВЕСТ досяг успіхів у побудові успішного міжнародного бізнесу на основі українських інновацій та талантів. Зокрема, була створена ІТ-компанія “United Software Corporation”, яка надає послуги з НДДКР та побудови центрів розробки для клієнтів із США, ЭС, Ізраїлю, а також здійснює розробку власних ІТ-продуктів. USC також стала першою компанією в Україні, що отримала статус офіційного постачальника компанії “IBM”. Одним із її клієнтів є компанія „Sonopia”, яку очолює екс-віце-президент “Microsoft” та екс-СЕО “Simbian”.  

    У 2006 році ТЕХІНВЕСТ вступає у нову фазу своєї діяльності. Компанія передає свій інвестиційний бізнес венчурному фонду “DFJ Nexus”, що розпочинає свою роботу в Україні.

    “DFX Nexus”- це перший на території України венчурний фонд, сфокусований на інвестуванні в хай-тек. Інвестиційна діяльність “DFJ Nexus” здійснюється Компанією з управління активами “DFJ Nexus”, яка створена Сергієм Лобойко, Романом Кизиком (керівником офісу ТЕХІНВЕСТ у Нью-Йорку) та Тімом Дрейпером (керуючим директором американської венчурної компанії “ DFJ”). Партнери “DFJ Nexus” мають успішний досвід здійснення венчурних інвестицій в українські, російські та американські технологічні компанії.

    За словами С. Лобойко, за п’ять років “DFJ Nexus” планує інвестувати 100 млн. дол. США у високотехнологічні компанії України та країн СНД з великим потенціалом зростання, з метою їх просування на світовий ринок. “DFJ Nexus” розпочинає пошук проектів для інвестування через організований ТЕХІНВЕСТом у 2005 році Всеукраїнський Конкурс високих технологій у наступних галузях: інформаційні технології, біотехнології, нанотехнології та нові матеріали, енергетичні технології. Цей конкурс проводиться з метою сприяння розвитку конкурентоспроможного бізнесу на основі українського науково-технічного потенціалу. 

    У жовтні 2005 року завершися пілотний етап конкурсу, на якому відібрані сім проектів –фіналістів, які були представлені більш ніж 50 венчурним інвесторам під час інвестиційної конференції „Відкриті двері в Силіконову Долину” 14-16 листопада 2005 року в Стенфордському університеті.

    Завданням конкурсу є: по-перше визначення найбільш перспективних бізнес-проектів на основі українських науково-технічних розробок та досвіді інженерів, з точки зору їх конкурентоспроможності на світовому ринку та привабливості для венчурного інвестування. По друге - залучення вітчизняних та закордонних інвестиційних ресурсів для подальшого розвитку українських технологічних підприємств та стимулювання інвестиційної активності в національному секторі хай-тек. По третє - просування перспективних українських науково-технічних розробок, винаходів, технологічних венчурних проектів та технологічних підприємств на міжнародний ринок

    По четверте - сприяння розвитку національного ринку об’єктів інтелектуальної власності та створенню брендів українських високих технологій на глобальному ринку.

    Комплексну експертизу технологій, поданих на конкурс, здійснює Міжнародна експертна група. До неї входять спеціалісти міжнародних технологічних корпорацій ІВМ, INTEL, міжнародних венчурних компаній, таких як Draper Fisher Jurvetson, Pitango Venture Capital, Assent Management Company, Vision Capital, Harris&Harris Group, експерти проекту BIZPRO\DAI, а також низки північноамериканських, західноєвропейських і російських інвестиційних компаній та фондів.

    Для переможців конкурс відкриває унікальні можливості побудови власного бізнесу на основі наявних технологічних проектів або ідей, знаходження нових бізнес-партнерів, залучення венчурних інвестицій для подальших наукових розробок. Фіналістам Конкурсу буде надана можливість презентувати свої проекти венчурних інвесторам під час Роуд-Шоу українських високих технологій в Силіконовій Долині.

    Слід зазначити, що організоване ТЕХІНВЕСТом Роуд-шоу українських технологій в США увійшло до десятки головних з подій 2005 року газети „Дзеркало тижня”, а створення фонду “DFJ Nexus” та Міжнародної експертної групи - до 20-ки „революційних бізнес-ідей року” журналу „Компаньйон”.

    Конкурс проводиться у чотири етапи. на першому етапі відбувається збір претендентами анкет-заяв та їх формальна експертиза на відповідність відбірковим критеріям потенційних венчурних інвесторів. На другому етапі проводиться попередня експертиза проектів Генеральним Менеджером конкурсу. для цього учасники подають розширену анкету-резюме проекту. На третьому етапі здійснюється попередня міжнародна експертиза проектів Міжнародною експертною групою. Для цього учасники подають опис проекту англійською. На четвертому етапі здійснюється поглиблена міжнародна експертиза проектів, за підсумками якої і визначаються фіналісти конкурсу.

    Генеральним менеджером конкурсу є ТОВ „Центр розвитку інновацій”, що має 8 років роботи на українському ринку хай-тек інфраструктури та багатий досвід реалізації  міжнародних проектів.

    Наталія Погосова,

    кореспондент

    ELCOMART News

    (www.e-news.com.ua)

                         

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.