• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ЄС допоміг Україні побудувати три сховища для захоронення радіоактивних відходів

    Опубликовано: 2018-11-30 08:59:35

    Європейський Союз у партнерстві з Державним агентством України з управління зоною відчуження (ДАЗВ України) завершив два проекти вартістю 1,75 млн євро з підтримки введення в експлуатацію та ліцензування трьох сховищ для захоронення радіоактивних відходів, а також розробки проекту будівництва нового технологічного корпусу для переробки короткоіснуючих низькоактивних та середньоактивних відходів на Комплексі виробництв «Вектор» у Чорнобильській зоні відчуження. Очікується, що введення в експлуатацію сховищ для захоронення радіоактивних відходів та початок будівництва технологічного корпусу відбудуться у 2019 р.

    «З наданням ліцензії та введенням в експлуатацію нових об’єктів буде зроблено значний крок уперед, до безпечного зняття з експлуатації Чорнобильської атомної електростанції», − зазначила Крістіна Тормелен, керівник проекту з боку Європейської Комісії.

    «З завершенням цього проекту ми на ще один важливий крок наблизились до створення інфраструктури для безпечного поводження з радіоактивними відходами», − наголосив Віталій Петрук, голова ДАЗВ України.

    За підтримки західних та українських фахівців, Державне спеціалізоване підприємство «Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами» працювало над підвищенням безпеки й ефективності при поводженні з усіма типами короткоіснуючих низькоактивних та середньоактивних відходів в Україні.

    Ці об’єкти повністю  відповідають сучасній міжнародній практиці поводження та захоронення радіоактивних відходів.

    Безпечна та надійна інфраструктура для поводження з радіоактивними відходами дозволить мінімізувати негативний вплив на довкілля і здоров’я людей, який чинять відходи, що утворюються при виробництві електроенергії на атомних станціях, а також в численних інших галузях, де використовуються радіоактивні матеріали: в медицині, сільському господарстві, дослідницькій діяльності, розвідці корисних копалин тощо. Крім того, така інфраструктура дозволить здійснювати безпечне поводження та захоронення відходів, що залишилися після Чорнобильської катастрофи 1986 р.

    Виконавцями проекту виступили Empresarios Agrupados International (Іспанія) у консорціумі з українською компанією Київський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Енергопроект». Період виконання проекту становив 36 місяців (з 2 грудня 2015 по 1 грудня 2018).

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.