• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Переробна галузь може втратити одне з найбільших державних підприємств

    Опубликовано: 2018-08-08 12:17:53

    Неправомірними діями та цілеспрямовано відбувається процес знищення державної галузі переробки продуктів тваринного походження в Україні. Під удар потрапило ДП «Укрветсанзавод», колись потужне підприємство, яке сьогодні доведено фактично до зубожіння. Підприємство, яке раніше нараховувало 37 потужностей по всій Україні, зараз обмежене 18 філіями, серед яких працюють менше половини та й ті не на повну потужність. Більшість з них знаходяться у жалюгідному стані – борги, морально застаріле обладнання, а то й зовсім вирізані на металобрухт.
    Таке зубожіння підприємства – це низка навмисних кроків контролюючих та регулюючих органів, спрямованих на передачу галузі в приватну власність. Так наприкінці 2012 року підприємство було реорганізовано. При цьому, в порушення Постанови Кабінету міністрів України від 29 жовтня 2012 р. № 1147 його «забули» внести до переліку об’єктів, що не підлягають приватизації. Більше того, з невідомих підстав стратегічно важливе для держави підприємство внесли до  переліку об’єктів, які підлягають приватизації в 2017-2020 рр.
    Протягом цього часу роботу підприємства гальмувала відсутність замовлень, створена штучно: відходи не проходять необхідну переробку та закопуються просто на полігонах, створюючи екологічну загрозу нашій державі.
    У 2016 році розпочато процедуру банкрутства ДП «Укрветсанзавод», результатом якого стало введення процедури санації підприємства-боржника. Тобто процедури, яка передбачає передачу його у приватну власність шляхом викупу боргів. Таке рішення, на погляд Громадської спілки “Переробників побічних продуктів тваринного походження ,не призначених для споживання людьми” , є неправомірним, оскільки суперечить Європейським вимогам щодо виключно державного управління в сфері переробної галузі.
    Підписавши угоду про асоціацію з ЄС, Україна прийняла на себе зобов’язання здійснювати ефективне управління відходами в державі в рамках співробітництва к європейськими партнерами. Це необхідно для здійснення екологічного контролю та екологічної безпеки ЄС.
    Діяльність та подальша доля ДП «Укрветсанзавод» має регламентуватися Законом України «Про державно-приватне партнерство», яке дозволить покрити борги переробного підприємства, залишаючи його в сфері державного управління без передачі у приватну власність. Завдяки чому інвестор стане керуючим партнером ДП, залишивши стратегічне підприємство переробної галузі за державою.
    Проте рішенням комітету кредиторів ДП «Укрветсанзавод», яке було прийняте на засіданні 24 липня 2018 року, така пропозиція була відхилена.
    Громадська спілка «Переробників побічних продуктів тваринного походження ,не призначених для споживання людьми» буде й надалі вживати всіх необхідних заходів для ухвалення правочинних рішень щодо ДП. Окрім того Громадська спілка буде використовувати усі законні важелі впливу на те, аби залишити ДП «Укрветсанзавод» у державній власності, що, ми переконані, дозволить зберегти та ефективно розвивати переробну галузь України.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.