• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ОФУ провело прес-ланч з актуальних питань розвитку небанківського фінринку

    Опубликовано: 2018-06-11 08:45:04

    8 червня Асоціація «Об’єднання фінансових установ» зібрала провідних фінансових журналістів України на прес-ланч «Розвиток фінансового небанківського ринку: підсумки І-го кварталу та нові законодавчі ініціативи». До участі у заході були запрошені члени Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг Олександр Залєтов та Денис Ястреб. Асоціацію представляла генеральний директор ОФУ Вікторія Волковська.
     
    Зокрема, О. Залєтов, ознайомив журналістів з останніми трендами на ринку небанківських фінансових послуг. За його словами всі піднаглядні Нацкомфінпослуг ринки за 2017 рік втратили певну кількість учасників - від 5% до 15% в залежності від сегменту. Причиною скорочення ринку, з одного боку, стали заходи впливу, які регулятор почав застосовувати більш активно. А з другого - компанії, які зрозуміли, що бізнесу немає, а тримати установу достатньо витратно, почали самостійно здавати ліцензії й виходити з Державного реєстру фінансових установ. Ця тенденція, за словами О. Залєтова, мала місце і в першому кварталі, й буде продовжуватися у наступні місяці.

    У той же час, Член Нацкомфінпослуг відмітив, що капіталізація фінансових компаній продовжує зростати. Наприклад, статутний капітал фінкомпаній виріс за перший квартал 2018 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року  на 2,77% або на 18,3 млрд грн, власний капітал – на 8,16% або на 17,2 млрд грн. При цьому обсяг укладених договорі з надання коштів у позику, в тому числі на умовах фінансового кредиту виріс на 83,4% або на 3,2 млрд грн.

    «Навіть кредитні спілки на фоні скорочення їх кількості на 74 одиниці продемонстрували зростання показників виданих кредитів на 7%, а залучених депозитів - на 15%», - підкреслив О. Залєтов.

    Зменшилася за перший квартал 2018 року й кількості ломбардів (на 12% або 56 установ по відношенню до першого кварталу 2017 року). Однак, їхні активи зросли при цьому на 15%, власний капітал – на 16%.

    Було виведено за перший квартал з Державного реєстру фінансових установ й 15 страхових компаній. Проте саме за цей період чисті страхові премії вперше за останні декілька років зросли на 27%, а зростання страхових виплат склало 3 млрд, на 37% більше ніж за аналогічний період минулого року.
    О. Залєтов не виключає, що за весь 2018 рік страхові виплати складуть $0,5 млрд.

    Член Нацкомфінпослуг також нагадав, що за результатами 2017 року небанківські фінансові компанії заплатили понад 1,2 млрд грн податку на прибуток, що становить біля 70% податку на прибуток, який сплатили банківські установи.

    В продовження теми про ріст і розвиток ринку Д. Ястреб розповів журналістам про ключові норми законопроекту № 8415 про роботу небанківського фінринку, який дозволить регулятору більш якісніше здійснювати нагляд за ринком. Нагадаємо, він був зареєстрований у ВР в кінці травня цього року.

    Член Нацкомфінпослуг повідомив, що регулятор вперше сегментує ринок у законопроекті не за видами послуг, а за поведінкою учасників.

    «У законопроекті ми намагалися описати, що компанії в залежності від стану, повинні мати своє регулювання, свій нагляд і свої способи впливу, які будуть ефективні саме для них», - підкреслив Д. Ястреб.

    А для того, щоб Нацкомфінпослуг могла правильно регулювати ринок, регулятор пропонує оновили інструментарій нагляду – ліцензування, перевірки і пруденційний нагляд.

    «Ми хочемо вивчати джерело походження коштів, статутний капітал, акціонерів, ми хочемо зменшити ризик входу на ринок компаній, які негативно будуть впливати на його розвиток й будуть порушувати законодавство», - сказав він.

    Щодо перевірок, то вони, за словами Д. Ястреба, стануть тим інструментом, який дозволить виявити ризикові моменти в діяльності компанії. Вони будуть чимось схожі на аудит й не потребуватимуть частого виїзду представників регулятора на місце. Багато чого буде відбуватися за допомогою листування.

    В свою чергу, В. Волковська повідомила, що учасники ринку підтримують законопроект № 8415, оскільки він новий, актуальний та враховує усі зміни, які відбулися на ринку за останні роки, у тому числі в законодавстві.

    У той же час, вона не стала приховувати, що ринок турбує надмірна активність навколо старого проекту закону 2413а щодо консолідації функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг (у професійній спільності - СПЛІТ), який був поданий до парламенту президентом ще у 2015 році.

    «Після активної фази фінансової кризи 2014 року СПЛІТ дійсно пропонував вирішити цілу низку питань регулювання та нагляду на ринку фінансових послуг, був актуальним, потрібним і сприймався учасниками фінансового ринку доволі позитивно. Але ситуація змінилася. Небанківський фінансовий ринок вже не перебуває в стані стагнації. Він гідно пережив кризу, причому з мінімальними втратами, відновився і продовжує активно розвиватися», - повідомила В. Волковська.

    Для прикладу вона привела ключові показники роботи ринку за 2017 рік, які наглядно демонструють, що активи фінансових установ зросли у порівнянні з 2016 роком на 13% і склали 173,3 млрд грн (5,8% ВВП). Обсяги наданих фінансових послуг у порівнянні з 2016 роком зросли на 49% і склали 206,8 млрд. грн. Протягом 2017 року у небанківських фінансових установах з’явилося 5 тис. нових робочих місць, і сумарно сьогодні на ринку працює більше 65 тис. осіб.

    «Ринок не стоїть на місці, фінкомпанії міняються. Повинно змінитися і законодавство», - впевнена В. Волковська. Й гарною альтернативою СПЛІТу, за словами гендиректора ОФУ, якраз і може стати законопроект № 8415.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.