• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • У Мінприроди триває триденний тренінг із ОВД, на якому представників облдержадміністрацій вчать практично застосовувати нові європейські екостандарти

    Опубликовано: 2018-04-03 14:38:49

    Із 28 по 30 березня 2018 року в Оргуському інформаційно-просвітницькому центрі в рамках пілотного проекту APENA проходить триденний тренінг з оцінки впливу на довкілля для представників департаментів екології обласних держаних адміністрацій.

    Як повідомив заступник Міністра екології та природних ресурсів із питань євроінтеграції Микола Кузьо, основне завдання тренінгу – обговорити виклики, які стоять перед органами державної влади на місцях,  у процесі переходу на нову процедуру оцінки впливу на довкілля (ОВД).

     «Наша мета -  досягти однакових стандартів здійснення ОВД для усіх областей та встановити справді європейський стандарт для цього нового інструменту. Це, насамперед, висока якість аналізу, висновків, визначення екологічних умов ведення планованої діяльності, проведення та врахування результатів громадського обговорення», – зазначив на відкритті тренінгу Микола Кузьо, додавши, що це вже другий тренінг-семінар, який  орієнтований на практичну частину здійснення ОВД. 

    Серед спікерів тренінгу : начальник відділу ОВД Мінприроди України Марина Шимкус, експерти з правових питань Дмитро Скрильніков і Сергій Вихрист, експерти з провадження ОВД/СЕО Єжи Єндрошка і Ненад Мікуліч, експерт з ОВД Єлизавета Алєксєєва.

    Основні питання стосувалися  участі громадськості у процесі оцінки впливу на довкілля, аналізі нового законодавства та міжнародного досвіду,  а також розробки екологічної складової під час ухвалення рішенні про провадження планованої діяльності.

    Нагадаємо, що 18 грудня 2017 року набрав чинності Закон України «Про оцінку впливу на довкілля», який запровадив в Україні європейську модель екологічної оцінки. Він також дозволяє громадськості на  ранніх стадіях брати участь в обговоренні планованої діяльності шляхом формування переліку питань, які будуть досліджуватися під час ОВД, впливати на вибір альтернативного місця здійснення планованої діяльності, а також на впровадження заходів, які зменшуватимуть вплив такої діяльності  на довкілля.

    Згідно із Законом подача документів для отримання висновку з оцінки впливу на довкілля здійснюється безпосередньо шляхом внесення їх до відкритого Єдиного реєстру з оцінки впливу на довкілля. Цей сервіс працює в Україні із 18 грудня 2017 року та дозволяє усім заінтересованим сторонам  ознайомитись із відкритими процедурами з оцінки впливу на довкілля і швидко знаходити дані, за якими об’єктами чи видам діяльності здійснюється ОВД у різних регіонах України. Станом на 30 березня 2018 року Реєстром скористалося понад 200 суб’єктів господарювання. 

    При Мінприроди також працює телефонна «гаряча лінія» з отримання  додаткових консультацій щодо практичного функціонування ОВД.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.