• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Валерія Лутковська звернулася до Прем’єр-міністра України з поданням щодо забезпечення права громадян на отримання пенсії

    Опубликовано: 2017-10-04 13:26:00

    У поданні йдеться про те, що до Уповноваженого надходять численні звернення від громадян України, колишніх мешканців тимчасово неконтрольованої органами державної влади території, щодо захисту їхнього права на пенсійне забезпечення.
    У ході відкритих за цими зверненнями проваджень Уповноваженого встановлено, що деякий час заявники перебували на обліку внутрішньо переміщених осіб та отримували пенсійні виплати в порядку, встановленому постановою Кабінету Міністрів України «Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам» від 05.10.2014 №637. Після реєстрації місця проживання на контрольованій території заявники звернулись до територіальних органів Пенсійного фонду України з метою продовження отримання пенсійних виплат в загальному порядку, передбаченому статтею 47 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (Закон №1058). Одночасно заявниками були подані докази зняття їх органами соціального захисту населення з обліку внутрішньо переміщених осіб, как сообщает сайт новостей финансовых рынков Украины и мира Elcomart.ua
    Однак територіальними органами Пенсійного фонду України заявникам відмовлено у виплаті пенсії у загальному порядку з посиланням на неможливість отримання пенсійних паперових справ пенсіонерів (ці справи залишились в приміщеннях органів Пенсійного фонду на неконтрольованій території), а особливий механізм здійснення пенсійних виплат за електронною пенсійною справою передбачено тільки для внутрішньо переміщених осіб. Пенсійні виплати вищезазначеним пенсіонерам було припинено та рекомендовано для їх відновлення поновитись на обліку внутрішньо переміщених осіб.
    Валерія Лутковська наголосила, що Закон № 1058 не містить особливостей пенсійного забезпечення пенсіонерів – колишніх мешканців тимчасово неконтрольованих територій.
    «Відтак, для вказаної категорії пенсіонерів пенсійне забезпечення має здійснюватись у визначеному Законом № 1058 порядку – за місцем проживання, без примушування пенсіонерів перебувати на обліку внутрішньо переміщених осіб», – переконана Омбудсман України.
    Крім того, позиція Уповноваженого підтверджується судовою практикою при вирішенні питань пенсійного забезпечення колишніх мешканців неконтрольованої території.
    «Відмова у забезпеченні пенсійних виплат колишнім мешканцям тимчасово неконтрольованої території у загальному порядку, зокрема з підстав неможливості отримати пенсійні справи, які залишені на неконтрольованій території, є порушенням конституційного права цих осіб на соціальний захист. А вимога територіальних органів Пенсійного фонду повторного набуття правового статусу внутрішньо переміщеної особи штучно збільшуватиме чисельність внутрішньо переміщених осіб. Примушення осіб, попереднє зареєстроване місце проживання яких було на тимчасово неконтрольованій території, перебувати на обліку внутрішньо переміщених осіб вважаю неприпустимим», – йдеться у поданні Валерії Лутковської.
    Враховуючи наведене, Уповноважений з прав людини звернулась до Прем’єр-міністра України стосовно вжиття заходів щодо забезпечення реалізації громадянами України, які після реєстрації місця проживання на контрольованій території знялися з обліку внутрішньо переміщених осіб, права на пенсійне забезпечення в порядку, встановленому статтею 47 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а також щодо приведення практики органів Пенсійного фонду України у відповідність до вимог Конституції України та Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.