• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Конституційні зміни є нелегітимними і не відповідають європейським стандартам

    Опубликовано: 2005-12-28 12:50:00
    27 грудня 2005 року Національна комісія зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права під головуванням Міністра юстиції України Сергія Головатого провела на 3-му пленарному засіданні ухвалила Висновок щодо дотримання вимог конституційної процедури під час внесення змін до Конституції України 1996 року шляхом ухвалення Закону України „Про внесення змін до Конституції України” від 8 грудня 2004 року № 2222-VI та щодо відповідності його положень загальним засадам Конституції України 1996 року та європейським стандартам.
     
    Висновок базується на проведеному аналізі Закону від 8 грудня 2004 року, рішеннях Конституційного Суду України, Резолюціях Парламентської Асамблеї Ради Європи, а також Висновках Венеціанської комісії.
     
    У Висновку Національна комісія вказала, що процес розгляду та ухвалення Верховною Радою законопроекту про внесення змін до Конституції України 1996 року супроводжувався грубим порушенням вимог Розділу XIII Конституції України та процедури розгляду законопроектів, визначеної Регламентом Верховної Ради України.
     
    Комісія також визначила положення Закону від 8 грудня 2004 року, які не відповідають принципам Конституції України, покладених в основу конституційного ладу в Україні, а саме принципам: демократії (стаття 1 Конституції України), народного суверенітету (стаття 5), поділу влади (стаття 6), верховенства права (стаття 8), законності (стаття 19).
     
    На підставі порівняльного аналізу тексту Закону про внесення змін до Конституції України та документів Ради Європи, Комісія також встановила невідповідність Закону європейським стандартам.
     
    Національна комісія дійшла висновку, що Закон України „Про внесення змін до Конституції України” від 8 грудня 2004 року № 2222-VI слід розглядати як actum nullum ab initio [акт, недійсний з моменту виникнення], і тому він не може вважатись складовою чинної Конституції України.
     
    У підсумку Національна комісія дійшла висновку, що є всі підстави для звернення до Конституційного Суду України з приводу визнання цього Закону неконституційним.
    Комісія ухвалила рішення надіслати цей Висновок усім суб‘єктам законодавчої ініціативи – Президентові України, Кабінетові Міністрів України та народним депутатам України.
     
    З повним текстом Висновку можна буде ознайомитись на сайті Міністерства юстиції України (www.minjust.gov.ua).
     
    Національна комісія зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права є постійно діючим консультативно-дорадчим органом при Президентові України, створеним Указом Президента 5 липня 2005 року.
     
    ПРЕС-СЛУЖБА МЮУ
    (т. 271-16-76
    E-mail: press@minjust.gov.ua
    www.minjust.gov.ua
     
     
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.