• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Деревина – не паливо: промисловці деревообробної галузі проти використання в Україні даної сировини як біомаси

    Опубликовано: 2017-08-11 12:54:46

    УСПП підтримав виробників деревообробної галузі, які виступають проти надмірного використання технологічної деревини в якості біомаси. Зміни до законів «Про альтернативні види палива» та «Про електроенергетику»  передбачили можливість використання у виробництві електроенергії і продуктів лісового господарства. Енергогенеруючі компанії, отримуючи високий рівень субсидіювання на придбання біомаси (в даному випадку - деревини), можуть закуповувати останню за вищими цінами, ніж деревообробні підприємства, які усуваються від конкуренції за сировину. Поза тим, Асоціація «Меблідеревпром», що звернулась за допомогою до УСПП, підрахувала, що економічної вигоди для ринку електроенергетики від спалення технологічної деревини мало: зростання виробництва електроенергії збільшиться лише на 0,7%. А ось шкода для промисловців галузі може бути непоправною, адже нестача сировини стає відчутнішою.
    Наразі УСПП підготував спільне із представниками індустрії звернення до Верховної Ради з проханням ініціювати перегляд даних законодавчих норм з метою захисту національного виробника.
    Про це повідомили в самому союзі.
    «Деревообробна галузь – економічно перспективна. Після мораторію на експорт лісу-кругляка вона почала показувати відчутні показники росту. Це ж стосується і експортних операцій. У деяких регіонах дані підприємства є містоутворюючими, а, отже, соціально важливими. Тому, оскільки використання продукції лісового господарства в якості біомаси не призведе до суттєвого зростання виробництва електроенергії, необхідно подбати про забезпечення сировиною деревообробників», -  підкреслив президент УСПП Анатолій Кінах.
    Наразі Меблідеревпром та Українська асоціація  деревообробного обладнання розробила законопроект, яким пропонується змінити визначення біомаси, виключивши з нього продукти лісового господарства, що можуть бути використані у виробництві. УСПП звернувся до профільного комітету Верховної Ради (з промислової політики) з проханням розглянути документ та внести його до парламенту.
    «Ресурс технологічних дров, фансировини тощо, в Україні досить обмежений, а з урахування відчутного за останній рік розвитку деревообробної галузі може стати дефіцитним», - кажуть промисловці. В Асоціації наголошують, що субсидування виробництва електроенергії з біомаси становить від 52 до 61 євро за кожен кубічний метр деревини. В такому випадку енергогенеруючі компанії  можуть набагато збільшувати ціну на деревину (в тому числі – і вищі сорти), залишаючись високоприбутковою. Це унеможливлює конкурентність з боку мебливиків, які не мають жодних субсидій. Водночас, в галузі працює понад 200 тисяч людей, вона є інвестиційно привабливою – особливо притік капіталовкладень став відчутним  після заборони експорту необробленої деревини.
    Промисловці сподіваються, що парламентарі розглянуть та підтримають законопроект вже восени цього року.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.