• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Український авіапром потребує реформи, а не зміни вивісок

    Опубликовано: 2017-07-31 08:38:40

    Урядове розпорядження про ліквідацію концерну «Антонов» отримало резонанс  у суспільстві. Втім, йдеться не про закриття флагмана авіабудівництва, а, по суті, реорганізацію його структури: всі підприємства, що входили до концерну, продовжать роботу в рамках Укроборонпрому та  в рамках можливого «авіаційного кластеру». Разом з тим, не зрозуміло, як вирішуватимуться накопичені проблеми в даній галузі, а головне – як використовуватиметься її наявний потенціал.  Нагадаємо, лише за останній рік «Антонов» підписав угоди з низкою партнерів із Туреччини, Канади,  Саудівської Аравії тощо, а його річний прибуток склав 178 млн. грн. Поза тим, досі триває процес пошуку партнерів, що постачали б необхідні комплектуючі (замість раніше використовуваних російських), випуск літаків потребує оборотних коштів, а багатообіцяна Державна програма відродження авіабудування відсутня.
    На цьому наголосили в УСПП та Антикризовій раді громадських організацій.
    «Україна – одна із небагатьох країн світу, де настільки потужно розвинений авіапром. Пропоновані вітчизняними розробниками літаки – «Мрія», «Руслан» та ін. мають світове визнання – є відповідні замовлення Ан 178 з Китаю, Азербайджану тощо. Виробництво кожного літака – це 90-100 тис. робочих місць по всьому ланцюжку, прибутки самого підприємства і держбюджету. А головне – питання національного престижу, адже Україна в очах багатьох економічних партнерів – досі сировинна держава», - підкреслив президент УСПП, голова Антикризової ради Анатолій Кінах.
    Він зазначив, що реформи в авіапромі повинні вирішити існуючі проблеми та закласти базу для потужного розвитку галузі. Сюди ж належить і збереження кадрового потенціалу – провідних інженерів, розробників, кваліфікація яких знаходиться на міжнародному рівні.
    «Потрібна державна концепція розвитку підприємства та цілої галузі. Хоча б на найближчі 10 років. Друге – це доведення підписаних (чи тих, що готуються до підписання ) контрактів із партнерами з Саудівської Аравії, Китаю тощо до практичної реалізації. До прикладу, створення спільного підприємства із СА, яка цікавилась нашими АН 132 та ін.», - переконаний Анатолій Кінах.
    Ділова спільнота напостоює на прийнятті державної програми розвитку авіабудування, реалізації державних стимулів для цього, допомоги із заміщенням використовуваних раніше російських комплектуючих.
    Як повідомляє сам «Антонов», держпідприємство продовжує працювати в штатному режимі. На ринку його продукція, як і раніше, буде представлена під брендом «Антонов».

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.