• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Органи місцевого самоврядування не повинні перевіряти бізнес у сфері праці та зайнятості

    Опубликовано: 2017-07-19 15:51:56

    За чисельними зверненнями промислової громади проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання надмірному тиску на суб'єктів господарювання заходів державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю та зайнятість»,  одним з авторів якого є народний депутат Віктор Галасюк, був нещодавно  прийнятий парламентом за основу. Документ скасовує окремі норми, внесені Законом №1774 від 06.12.2016 р. про делегування органам місцевого самоврядування повноважень держінспекцій праці, в першу чергу – з накладання штрафів за порушення на суб'єктів господарювання. Крім того, він вносить зміни до порядку здійснення державного нагляду в цій сфері, які дещо зменшать тиск на бізнес.
    Роботодавці, промисловці і підприємці   постійно наголошували на неприпустимості надання надмірних повноважень контролюючим органам саме у сфері додержання законодавства про працю та зайнятість населення. Але, на жаль, при обговоренні законопроекту парламентарі залишили без змін норму про делегування функцій контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення органам місцевого самоврядування. Це означає, що посадові особи органів місцевого самоврядування продовжуватимуть здійснювати перевірки та складатимуть акти, а штрафи за їх поданням будуть накладати органи Держпраці.
    Необхідно  виправити цю помилку при підготовці документу до другого читання. Інспектори  праці виконкомів і об'єднаних громад мають бути позбавлені  права проводити перевірки. Адже, як свідчать звернення підприємців, мають місце  чисельні зловживання з боку місцевих контролерів  через незаконне наділення їх статусом державного інспектора праці за Конвенціями МОП №№ 81,129, де державний інспектор праці володіє  широким набором дискреційних повноважень діяти на власний розсуд. Сьогодні при органах місцевого самоврядування створюються цілі департаменти муніципального контролю за додержанням законодавства про працю, які діють на власний розсуд. Так, за відсутність фотокартки на особовому листку кадрів накладають штраф у 3200 грн., кількість малочисельних порушень помножують на чисельність працюючих та стягують мільйонні штрафи з бізнесу.
    Необхідність позбавлення контрольних функцій місцевих інспекцій з питань праці диктується ще й тим, що таким чином відбувається дублювання функцій територіальних органів Держпраці та органів місцевого самоврядування. А це суперечить ідеології стратегії реформування системи нагляду (контролю), в основі якої – усунення дублювання контролюючих функцій.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.