• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • «Пенсія – власність громадянина, і він має право її захищати», - думка експерта

    Опубликовано: 2017-07-18 14:41:13

    Минулого тижня посли Великої Сімки закликали Верховну Раду України прийняти пенсійну реформу. Проте нинішні законопроекти не беруть до уваги проблемних питань, пов’язаних з АТО, окупацією та становищем громадян України на непідконтрольних територіях.
    Так вважає  виконавчий директор Благодійного Фонду Stabilization Support Services Ольга Іванова.
    «Україна є учасницею міжнародних договорів, які гарантують право на соціальний захист. Відповідно до статті 1 Протоколу 1 до Європейської конвенції прав людини та практики Європейського суду, на пенсійні виплати поширюється право на власність. У солідарній системі пенсія – це борг держави перед громадянином, який вкладав кошти у функціонування держави», - зазначає експерт.
    Пенсія – власність громадянина. Він може захищати можливість її отримання  та користуватись нею на власний розсуд. Або подати до суду, якщо ці права порушуються. Держава ж  дискримінує своїх громадян, коли зазіхає  на їх право на власність.
    «Ми повинні відв’язати можливість отримання пенсій громадянами з ОРДЛО від наявності у них статусу ВПО. Офіційно ми не визнали ці території окупованими, тому несемо повну міжнародну відповідальність за населення. Цього року треті роковини війни на Сході, і питання загострюється. Адже відповідно до чинного законодавства, громадяни України мають право звернутись із вимогою про погашення боргу з виплати пенсії, яку не отримали,  лише за період, що не перевищує три роки з дати звернення. Це суперечить міжнародному праву, верховенство якого наша держава визнає, та створює величезні виклики для української пенсійної системи у нинішній ситуації, коли триває АТО. Держава не створює резервного  фонду для виплат у майбутньому, а пенсіонери чи їх нащадки мають право стягнути ці виплати у судовому порядку», - пояснює експерт.
    Самі пенсіонери навряд чи  оформлятимуть позов та йтимуть до суду. Це зроблять різні цілком легальні російські або колаборантські юридичні фірми, які скористаються можливістю  «милосердно» пояснити українським громадянам їх права. Ціна – сума відсудженої в Європейському суді з прав людини компенсації, яка становитиме від 3 до 6 тисяч євро. Тож навряд доведені до відчаю в окупації люди похилого віку будуть проти. А кошти в руках росіян підуть на фінансування війни проти України.
    «За статистикою Міністерства соціальної політики, дві третини пенсіонерів з ОРДЛО не отримують своїх законних пенсій. Значна частина з тих, хто отримує пенсію і зареєстрований як внутрішньо переміщена особа, насправді проживає на непідконтрольних територіях. Це дає змогу цим людям отримувати не лише свої пенсії, а й адресну допомогу для ВПО. Посилювати перевірки переселенців–не вихід. Ми не можемо позбавити пенсіонерів з ОРДЛО їх виплат.
    Українське пенсійне законодавство не розраховане на ситуацію війни. В разі військових дій, окупації, стихійного лиха чи техногенної катастрофи будь-який громадянин України може втратити можливість отримувати свою пенсію.
    «Потрібно модернізувати пенсійну систему, надати можливість громадянам з ОРДЛО одержувати ці пенсії та залишити їх в українському правовому полі. Щорічно Україна сплачує пенсій на близько 1,5 млн євро громадянам за кордон за двосторонніми угодами. Зараз поширюється практика, коли українець з ОРДЛО їде до Росії, оформлює там пенсію відповідно до двосторонньої угоди і, знову ж таки, дякує за це росіянам. Хоча ці кошти потім компенсує Україна», - наголошує експерт.
    Щоб отримати статус ВПО, потрібно мати кошти на оренду житла. Українські пенсіонери з пенсією чи без, незалежно від політичних уподобань, не мають такої фінансової можливості. А без цього статусу громадяни з ОРДЛО не можуть отримати пенсії. Це дискримінація, яку Україні як правовій державі потрібно усунути.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.