• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ділові об’єднання вимагають зупинити і покарати рейдерів

    Опубликовано: 2017-07-18 14:35:10

    Промислова громада обурена новим видом рейдерства, який поширився країною через прогалини чинного закону «Про публічні закупівлі» та системи «Прозорро» і вимагає від очільників держави здійснити термінових заходів з виправлення ситуації. Зміст рейдерських дій полягає в тому, що фірми з сумнівною репутацією, які не є виробниками або офіційними дилерами, свідомо гальмують процедури закупівель, намагаючись заволодіти замовленням. Вони затягують проведення тендерів на місяці, що призводить до невиконання планів закупівель державними монополіями (наприклад, Програми оновлення рухомого складу Укрзалізниці до 2021 року), простоїв фірм-виробників, а інколи до банкрутства останніх. Відповідного листа на ім’я Прем’єр-міністра України В.Гройсмана було направлено в червні ц.р. від УСПП, ФРУ, Національного комітету з промислового розвитку, народних депутатів, асоціацій та організацій машинобудівників, низькі підприємств транспортного машинобудування. Днями за участі останніх відбулася нарада під головуванням першого віце-прем’єр-міністра України, міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва.
    Учасники наради зосередили увагу на наслідках, що спричиняють «нові» рейдери підприємствам транспортного машинобудування (Крюківський, Харківський вагонобудівні заводи, ПАТ «Дніпровагонмаш» тощо), які можуть зробити значний внесок у модернізацію Укрзалізниці та брали участь у тендерах. Це потужні промислові структури, які володіють міцним кадровим, інтелектуальним, технологічним, виробничим потенціалом, але через воєнні дії, закриття ринків з РФ знаходяться в скрутному становищі. Замовлення, які вони прагнуть отримати чесною участю в тендерах, є чи не єдиним шляхом їх виживання. Але в липні, другій половині року ці підприємства не мають ясності щодо подальшої роботи, не можуть завантажити власні потужності, гарантувати колективам роботу і заробітну плату.
    Натомість такі структури, як ТОВ «Максмед Інтернешнл», ТОВ «Євроклінсервіс», ТОВ «Українська швейна фабрика», ТОВ «Трейд коммодіті», ТОВ «Газтрейд», ТОВ «Августпром», ТОВ «Дімітрів Трейд» тощо, використовуючи тактику подання чисельних безпідставних вимог до тендерних комітетів, АМКУ, судів, навчилися значно відтерміновувати або зовсім зривати тендери. Таким чином їм вдається опановувати фінансові потоки державних монополій, спонукати постачальників до розподілу прибутків в разі отримання замовлення, дискредитувати діяльність керівництва державних монополій.
    Такому неподобству треба негайно покласти край. Україна занадто складно і довго боролася за чесні і вільні від корупції умови проведення державних тендерів, щоб дозволити рейдерам скомпрометувати їх через окремі прогалини законодавства та нажитися на державних фінансах. Саме тому учасники наради підготували звернення до правоохоронних органів, Ради національної безпеки та оборони, Президента України П.О.Порошенка з вимогою ефективно протидіяти рейдерству, негайно перевірити діяльність вказаних структур на предмет навмисного втручання в процес державних закупівель, розпочати кримінальні провадження у зв’язку з ознаками шахрайства та протидії законній господарській діяльності, відсторонити їх від участі в процесах закупівлі.
    Ділова громада наголошує на необхідності швидких дій, оскільки до кінця року залишилося менше шести місяців, а певні виробничі програми у сфері модернізації Укрзалізниці ще не розпочаті.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.